Nieuws

Product Data Management (PDM) zal belangrijk worden bij uitwisseling van gegevens tussen CAD-bestanden. De PDM-systemen waarin informatie over componenten wordt opgeslagen maken een belangrijke efficiëntieslag mogelijk, bijvoorbeeld omdat daarmee snel duidelijk wordt wat een ontwerp kost. Het maakt het ook makkelijker om productinformatie te centraliseren, waardoor aanpassingen sneller zijn door te voeren.

‘Softwareleveranciers die goed zijn in PDM zullen groeien’, denkt Frank Adamowicz van UGS. Het aantal leveranciers van CAD-systemen zal de komende jaren nog verder verminderen, zo blijkt uit de rondgang. ‘CAD zal steeds meer een commodity worden en systemen zullen op elkaar gaan lijken’, denkt Adamowicz. ‘Ook in de komende tijd krijgen we meer functionaliteit voor lagere prijzen, geleverd door minder leveranciers’. Fred de Graaf en Patrick Fokke van Autodesk zien ook een verdere consolidatie van CAD-leveranciers. Maar zij denken juist niet dat daardoor alle gebruikers dezelfde software krijgen. De overblijvende grote leveranciers kunnen zelf de verschillende niches bedienen. ‘Voor steeds meer verschillende situaties komen er specifieke oplossingen. Wel zullen regionale verschillen minder belangrijk worden. ‘Wereldwijde spelers zullen een nog grotere invloed krijgen’, aldus het AutoDesk-duo. ‘Het verschil tussen high end producten en simpelere CAD systemen voor het MKB vervaagt. Dat onderscheid zal langzamerhand verdwijnen. Dat betekent voor ons een uitbreiding van de markt naar boven toe. Wij hebben daar dus geen last van’, aldus het duo van Autodesk. Frank Adamowicz van UGS verwacht dat er toch een duidelijk onderscheid zal blijven tussen producten die zich alleen richten op CAD en producten die zich richten op het hele proces.

In het nummer van Metaal Magazine dat in februari verschijnt beschrijven we, als voorbeschouwing op de grote automatiseringsvakbeurs Cebit te Hannover (D), trends rondom CAD, PDM, PLM en andere automatiseringsonderwerpen.

Neem een proefabonnement op Metaal Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven