Ga naar hoofdinhoud

Bühler stapt in rheocasting

Het Zwitserse Bühler AG doet een strategische minderheidsinvestering in het Zweedse Comptech Rheocasting AB. Daarover hebben beide concerns overeenstemming bereikt. Comptech is leverancier van rheocasting-apparatuur voor de auto-, vrachtwagen- en telecomindustrie.

Met deze investering ondersteunt Bühler de verdere promotie bij het toepassen van de rheocasting procestechnologie in hogedrukgietwerk.

Rheocasting (rheogieten) wordt beschouwd als een procestechnologie voor het gieten van onderdelen van groot formaat, dunwandig en van hoge sterkte.

Het stelt klanten in staat om extra mogelijkheden en duurzamere oplossingen te creëren voor spuitgiettoepassingen

Door de samenwerking zullen Comptech en Bühler hun krachten bundelen om de rheocasting-technologie verder te industrialiseren.

‘Essentiële faciliterende technologie’

“De gieterij- en auto-industrie houden zich intensief bezig met ‘megagieten’”, legt Markus Hofer, hoofd business development Advanced Materials bij Bühler, uit.

“Om de vereiste rendements- en kwaliteitsdoelstellingen te halen, moet het ecosysteem van het spuitgieten hardware, celautomatisering en procestechnologie verder ontwikkeld worden.”

“Wij beschouwen rheocasting als essentiële faciliterende technologie. Daarom zijn we blij om te kunnen samenwerken met Comptech.”

Rheocasting-technologie wordt al meer dan 15 jaar ontwikkeld door Comptech Rheocasting. Het heeft het potentieel om het hogedruk spuitgietproces (HPDC) aanzienlijk te verbeteren en nieuwe markten te openen voor gieterijen.

‘Markt groeit’

“We zien met grote tevredenheid de interesse vanuit de markt groeien”, zegt Per Jansson, CEO van Comptech Rheocasting.

“We beschouwen de samenwerking met Bühler als strategisch belangrijk om te voldoen aan de verwachtingen van de markten nu en in de toekomst voor de wereldwijde productie van duurzame gietstukken.”

Waarom rheocasting?

Gieten van de smeltslak voor rheocasting (foto: Bühler)

Rheocasting is een smeltvoorbereiding voor het HPDC-proces. Door massagestuurde koeling van de gesmolten legering wordt een hoge vaste fractie gecreëerd in de slurry van de aluminiumlegering.

De gesmolten massa wordt afschuifverdunnend. Een gedeeltelijk laminaire vloeiende vulling van de matrijs maakt het mogelijk om diverse legeringen te verwerken en onderdelen met een lange vloeilengte en dunne wanden te produceren.

De geproduceerde onderdelen vertonen weinig defecten, wat gunstig is voor de kwaliteit van de onderdelen en voor verdere processtappen, zoals thermische behandeling en lassen.

Er worden aanzienlijke voordelen behaald door dit proces toe te passen. Tevens worden extra mogelijkheden gecreëerd voor gieterijen die momenteel andere productieprocessen gebruiken.

Duurzaamheid

Rheocasting wordt beschouwd als een mogelijke procestechnologie voor het gieten van grootformaat en dunwandige onderdelen van hoge sterkte op industriële schaal, zoals megagieten. Dit is belangrijk in de spuitgiet- en auto-industrie, als het gaat om geavanceerde voertuigstructuren.

Duurzaamheid is een belangrijke overweging bij het integreren van meer aluminium in de carrosseriestructuur.

Gegoten aluminium biedt op dit punt belangrijke voordelen. Denk aan eenvoudiger recyclen (waardoor een circulaire economie mogelijk wordt), een eenvoudiger productieproces en gewichtsvermindering van het uiteindelijke onderdeel, wat leidt tot minder energieverbruik in de gebruiksfase van de levenscyclus.

Met spuitgieten kan de duurzaamheidsimpact van spuitgietontwerpen nog verder worden verbeterd door het gebruik van primaire en secundaire legeringen met een lagere CO2e-voetafdruk (koolstofdioxide-equivalent). Dit is mogelijk doordat deze lagere siliciumgehalten hebben dan traditionele HPDC-legeringen.

Demo- en testcel

Comptech Rheocasting blijft opereren als onafhankelijk bedrijf, gericht op het ontwikkelen van het Rheocasting-proces en het wereldwijd bedienen van klanten.

Bühler installeert een complete demo- en testcel voor rheocasting in zijn Die Casting Application Center in het Zwitserse Uzwil. Hierdoor zullen proefprojecten met partners en klanten makkelijker toegankelijk zijn.

Bühler levert al bijna 100 jaar oplossingen voor de spuitgietindustrie: van de spuitgietmachine tot volledige celoplossingen, automatiseringssystemen en wereldwijde service.

Rheocasting (video)

Bekijk een presentatie van Comptech Rheocasting over deze procestechnologie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven