Ga naar hoofdinhoud

Brankamp voorkomt schade bij crash

Voorkomen is beter dan genezen. Ook in de metaalbewerking. Mocht er ondanks alle voorzorgen tijdens een bewerking toch een crash optreden tussen gereedschap en werkstuk dan is het een zegen wanneer een machinebewaking van Brankamp gevolgschade voorkomt.

“Als het mis gaat gaat het vaak goed mis”, weet directeur Leo Pol van PSS uit Heesch uit ervaring als er een crash optreedt op een bewerkingsmachine. Dat was voor ons reden om bij de aanschaf van het UCP 800 Duro vijfassig bewerkingscentrum van Mikron in 2009 de machine meteen uit te laten rusten met een bewakingssysteem van Brankamp.”

 

Brankamp width =

Even voor de goede orde: een machinebewaking van Brankamp (in dit geval van het type CMS) voorkomt niet een botsing, maar zorgt ervoor dat deze onmiddellijk wordt gesignaleerd en dat de bewerking wordt gestopt voordat onherstelbare schade optreedt (foto’s: Brankamp) 

 

Limas en AgieCharmilles

Voor wat de Nederlandse markt betreft werkt Brankamp met twee partners, te weten Limas in Neer en GF AgieCharmilles in Lomm. De machinebewakingen kunnen daarbij relatief eenvoudig als losse systemen op nieuwe en bestaande machines van allerhande merken worden geïnstalleerd. De video hieronder toont ervaringen met crashtesten bij StarragHeckert (o.a. met een meskopfrees):

 

 

PPS, GL Precision en Kupron positief

Bij PSS heeft het Brandkamp systeem sinds 2009 in ieder geval twee keer zijn waarde bewezen. Zoals in een geval waarbij een ruwfrees met veel te hoge voeding en snedediepte op het werkstuk ingreep. Naast schade aan de spindel werd in dit geval zelfs schade aan het werkstuk voorkomen. Bij GL Precision in Eindhoven is een machinebewaking van Brankamp geïnstalleerd op twee vijfassige bewerkingscentra van Hermle. “De duurdere machines waarop we onbemand produceren”, zoals productieleider Eric Maas aangeeft. Gereedschapmakerij Kupron in Sittard heeft drie vijfassige machines van zowel Matec als DMG voorzien van machinebewakingen van Brankamp. “Met name op de grotere en duurdere machines, met een x-as tussen 2 m en 4 m”, zoals CAM-programmeur Udo Plum vertelt. Zie ook de video hieronder met de ervaringen van machinebouwer SHW:

 

 

In een volgend nummer van Metaal Magazine in een technisch artikel meer informatie over het voorkomen van een machinecrash met Brankamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven