Brandpreventie Ansul voorkomt machinebrand • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Brandpreventie Ansul voorkomt machinebrand

Ansul Solutions uit Lelystad levert brandpreventiesystemen voor de beveiliging van bewerkingscentra (foto: Ansul)

Ansul Solutions uit Lelystad, leverancier van brandbeveiligingssystemen, heeft bij Madern in Vlaardingen een brandblussysteem geïnstalleerd in de bewerkingsruimte van een Hermle S100. Madern heeft gekozen om de machine te beschermen tegen de ontbranding van olienevel in de machine.

Om te voorkomen dat er een brandbare nevel in de machine kan ontstaan heeft Madern bij voorbaat al gekozen voor een olie met een zo hoog mogelijk vlampunt. Echter, uit ervaring blijkt dat tijdens het bewerkingsproces in sommige gevallen de temperatuur toch zo hoog kan oplopen dat de nevel spontaan ontbrandt. Het systeem dat bij Madern is geïnstalleerd betreft een indirect systeem. Dit wil zeggen dat het systeem bestaat uit een detectielus, ook wel een smeltslang genoemd, en een blusleiding. De smeltslang staat constant onder druk totdat deze met vuur in aanraking komt en de slang openbarst. Hierdoor verdwijnt de druk en wordt de klep van de blusser geactiveerd. Het blusmiddel dat toegepast wordt is CO2 en deze cilinder van 10 kg is weggewerkt  in de machine. Bij Madern heeft de Ansul blusinstallatie zich reeds in de praktijk bewezen. “Het systeem heeft eenmalig een brand in de bewerkingsruimte geblust. Een fijne gedachte, zeker bij onbemand produceren, om te weten dat het blussysteem direct reageert”, aldus Roland Stittelaar, hoofd technische dienst bij Madern.

Een smeltslang detecteert en voorkomt in het bewerkingscentrum van Hermle bij Madern brand door ontvlambare nevel (foto: Tim Wentink)
Een smeltslang detecteert en voorkomt in het bewerkingscentrum van Hermle bij Madern brand door ontvlambare nevel (foto: Tim Wentink)

Watermistsysteem

Naast een CO2-blussysteem heeft Ansul ook voor andere toepassingen in de metaalproductie een oplossing. Voor een projectreferentie heeft Ansul een freesmachine met een watermistsysteem beveiligd. Het Ansul watermistblussysteem maakt gebruik van water onder hoge druk en effectieve sproeiers voor een optimale verspreiding van het blusmiddel. Door middel van een aspiratiesysteem kan een brand snel gedetecteerd worden. Een aspiratiesysteem analyseert constant de aangezogen lucht op rookdeeltjes.

Het Ansul watermistblussysteem in een freesmachine (foto: Ansul)
Het Ansul watermistblussysteem in een freesmachine (foto: Ansul)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven