Brand verwoest Belgische Belcroom • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Brand verwoest Belgische Belcroom

Bij verchroom- en vernikkelbedrijf Belcroom in het Westvlaamse Roeselare heeft afgelopen weekend een grote brand gewoed. Er vielen geen gewonden, maar het pand is grotendeels verwoest en de schade is enorm. Een twintigtal mensen kan nu niet aan het werk.

Eigenaar Xavier Deprez van het familiebedrijf kreeg in de nacht van zaterdag op zondag een telefoontje van de alarmcentrale dat een inbraakalarm afging. Toen hij bij zijn bedrijf aankwam sloegen de vlammen al uit het dak.

Gecontroleerd uitgebrand

Brandweerkorpsen uit de regio waren snel ter plaatse en bestreden de brand van meerdere kanten. Het nabijgelegen kanaal werd gebruikt voor bluswater. Omdat het vuur naar de rest van het pand oversloeg, werd besloten het bedrijf gecontroleerd te laten uitbranden.

Bij het blussen van de brand is bluswater in contact gekomen met metalen en zuren die aanwezig waren in het bedrijf. Daarom sloot de brandweer met een soort ballon alle afvoeren van Belcroom af die naar de riolering leidden. Dit om te voorkomen dat gevaarlijke stoffen in het milieu zouden terechtkomen.

Chroom 6 vrijgekomen

In de loop van de dag werd duidelijk dat er bij de brand chroom 6 was vrijgekomen. Dit werkt corrosief en oxiderend en is een uiterst giftige, kankerverwekkende en bijzonder milieuvervuilende stof. Omwonenden werd aangeraden ramen en deuren sluiten.

Er zijn monsters genomen van de omliggende waterlopen en het grondwater. Tot de resultaten bekend zijn, is het verboden om water uit de omgeving te onttrekken.

Deprez zou net over 2 maanden met pensioen gaan. Hij had het bedrijf, dat toen Houvenaghel heette, in 1988 overgenomen. Toen werkten er 2 mensen, inmiddels is dat uitgebouwd tot 20. Zijn vrouw en zoon werken ook in het bedrijf “Het is verschrikkelijk, dit is allicht het einde van het bedrijf”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Oorzaak nog niet bekend

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Volgens Deprez woedde de brand het eerst in de ruimte waar machines staan die de metalen opwarmen. Mogelijk is daar iets misgegaan.

Belcroom is gespecialiseerd in het verchromen en vernikkelen van metalen, vooral voor de automobielsector. Zo worden er onder meer metalen buisjes geproduceerd die gebruikt worden in hoofdsteunen. Het gaat daarbij al snel om 15.000 buisjes per dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven