Brabant Alucast boort beter met Mapal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Brabant Alucast boort beter met Mapal

Christiano Sala van Brabant Alucast (rechts) en Norbert Thoma van Mapal: ‘’Verheugd over de behaalde verbeteringen van gereedschap-levensduur en-betrouwbaarheid (foto: Mapal)

Dankzij een boor van Mapal heeft Brabant Alucast bij de bewerking van carters het aantal boormeters verhoogd van 560 m naar 12.288 m. Ook de cyclustijd is fors omlaag gebracht. Gekozen is voor een gemodificeerde Tritan-Drill. De kenmerken van deze boor zijn een aangepaste coating, een optimalisatie van de koelmiddeldoorvoer en het boren geschiedt met drie snijkanten.

De hardmetalen Tritan-Drill wordt onder andere gekenmerkt door een ‘agressieve’, zelfcentrerende dwarssnijkant die zich in het materiaal vastbijt bij het eerste contact met het werkstuk en de boor in positie houdt zodat deze niet uit het centrum wegloopt. Mapal ontwikkelde deze boor begin 2014 met het behoud van de snijkantgeometrie, coating en koelkanalen van de voorheen gebruikte boren met twee spaangroeven. Een Tritan-Drill op deze wijze uitgevoerd, met drie snijkanten, haalt een boorprestatietot 12.288 m (153.600 gaten). Verder werd de voeding verhoogd tot 0,74 mm bij een toerental van 4.200 min-1. De totale bewerkingstijd is gereduceerd tot 37 s. Vergeleken met de PKD boren correspondeert dit met een reductie van de bewerkingstijd met ruim 18%.

In een komend nummer van Metaal Magazine in een technisch artikel meer informatie over de inzet van Mapal boren bij Brabant AlucastDe gereedschappen van Mapal worden in ons land op de markt gebracht door Laagland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven