Boessenkool krijgt geld voor versnelling innovaties • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Boessenkool krijgt geld voor versnelling innovaties

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo heeft van Oost NL een financiering gekregen om snellere stappen te kunnen zetten in 4 duurzame innovaties. Het innovatieprogramma van Boessenkool zal naar verwachting leiden tot een directe groei van zo’n 40 banen. 

De 4 innovaties lopen van een machine die spuitbussen kan recyclen en energieopslag tot elektrische tractoren en de ontwikkeling van drones voor noodsituaties. Met de financiering van Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel gaat Boessenkool verder met de ontwikkeling van die 4 innovaties.

Machinefabriek Boessenkool startte in 1902 als garagebedrijf dat T-Ford automobielen verkocht en is uitgegroeid tot volwaardige toeleverancier van onderdelen, apparaten, machines en producten. Ook werkt Boessenkool aan duurzame innovaties, die onder de vleugels van Boessenkool kunnen uitgroeien tot een zelfstandige onderneming.

Recycling spuitbussen

DeSpray is hier een voorbeeld van. Deze start-up maakt recyclingmachines voor spuitbussen. “Onze machines kunnen de metalen en andere stoffen van bijvoorbeeld deodorantbussen 100% scheiden, zodat ze geschikt zijn voor hergebruik,” vertelt Eelco Osse, CEO van Boessenkool.

Kinetische energie

‘Kinext’ is een technologie waarmee kinetische energie wordt opgeslagen in een stalen vliegwiel. De vinding helpt netbeheerders met energieopslag bij onvoorspelbare pieken in opgewekte stroom die steeds vaker voorkomen bij de opwekking van energie uit wind en zon.

Om de energietransitie op termijn succesvol te voltooien is energieopslag onmisbaar. De Kinext kan in combinatie met opslagtechnologieën, zoals batterijen gebruikt worden. Verschillende netbeheerders hebben de vliegwielen al in gebruik.

Elektrische tractor

Boessenkool werkt daarnaast aan de eerste elektrische tractor. Die tractor heeft een complete elektrische aandrijving en een bijzondere spoorbreedteaanpassing. Zo kunnen boeren efficiënter en duurzamer werken én de grond winstgevender gebruiken.

“Na veel testen is het de bedoeling de eerste tractor in 2020 op de markt te brengen”, legt Osse uit. “De tractor is erop voorbereid om zelfstandig te rijden dankzij intelligente sensoren en GPS. Daarnaast kijken we of we de tractor deels kunnen laten rijden op biodiesel en/of waterstof.”

Drone met tilkracht

Als vierde ontwikkelt Boessenkool drones met grote tilkracht onder de naam Drone4. Een voorbeeld hiervan is Drone4Emergency; een volledig elektrische grote drone die in staat is personen in noodsituaties stabiel te vervoeren, bijvoorbeeld bij rampen.

“Daarbij is het een uitdaging de drones sterk genoeg te maken om zware omstandigheden aan te kunnen. Momenteel zijn ze in staat om maar liefst 500 kilo op te tillen”, aldus Osse.

‘Lef en durf’

“Om technologisch voorop te blijven lopen is het van belang te blijven investeren in innovatie”, vertelt hij. “Dat vraagt om lef en durf. We zijn blij dat Oost NL dat vertrouwen in ons heeft. De financiering stelt ons in staat om te blijven ontwikkelen en innovaties sneller naar de markt te brengen.”

Het bedrijf is zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker gaan toeleggen op duurzame innovaties. “Met onze producten willen we uiteindelijk de wereld een stukje beter maken”, aldus Osse.

‘Impact op mens en milieu’

Freek Welling, teammanager Energy bij Oost NL is trots op de bijdrage aan het innovatieprogramma van Boessenkool: “Machinefabriek Boessenkool is al jaren toonaangevend in de regio op het gebied van innovatie. De rode draad bij deze vernieuwingen is de impact op mens en milieu. Voor onze regio zijn bedrijven als Boessenkool essentieel voor het aantrekken van talent en het creëren van werkgelegenheid.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven