Ga naar hoofdinhoud

Boek over machtig materiaal ijzer

Voorbeeld van eigentijds gietwerk: lost foam van Lovink uit Terborg (foto: Reinold Tomberg)

In 1979 begint de sloop van Vulcaansoord in Terborg. Meer over de teloorgang van deze ijzergieterij – en de geschiedenis van ”het machtige materiaal ijzer” – is te lezen in het boek van Dik Nas.  Het eerste boek is afgelopen vrijdag 30 oktober door Nas uitgereikt aan voorzitter Bert Duit van de Nederlandse vereniging van gieterrijen Avneg.

De teloorgang van de hierboven genoemde ijzergieterij is slechts een klein feitje op pagina 385 in het omvangrijke boekwerk van Dik Nas. Nas is oud-bestuurder van de Industriebond NVV/FNV, oud-wethouder van Hummelo en Keppel en Bronckhorst en lid van het bestuur van het Nederlands IJzermuseum in Ulft. Vanaf pagina 433 t/m 688 worden in een encyclopedie alle Nederlandse ijzer- en staalgieterijen in ons land besproken. Op de eerste 400 pagina’s van het boek wordt uitgebreid ingegaan op de bakermat van de ijzerindustrie, ijzer in de middeleeuwen, de oertijd en het ijzeren tijdperk. Uitermate interessant voor wie geïnteresseerd is in de industriële ontwikkeling en de opkomst van de metaalindustrie in ons land.

Het boek op A4-formaat is voor euro 29,95 (exclusief verzendkosten) te bestellen bij het Icer Innovatiecentrum in Ulft. Het boek is een uitgave van het Nederlandse IJzermuseum (partner in Icer) met steun van Civon en het Graafschap College.

Het bronzen beeld aangeboden door het personeel van de de DRU bij het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Fabrieken Diepenbrock & Reigers NV in Ulft (Bijlage bij 'De Olde Hut' van augustus 1945/Reinold Tomberg). Dit beeld staat nu bij de DRU Cultuurfabriek in Ulft
Het bronzen beeld aangeboden door het personeel van de de DRU bij het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Fabrieken Diepenbrock & Reigers NV in Ulft (Bijlage bij ‘De Olde Hut’ van augustus 1954 /Reinold Tomberg). Dit beeld staat nu bij de DRU Cultuurfabriek in Ulft

Vijftien gieterijen

Duit vertelde in Ulft, op de locatie van de voormalige afbramerij van de gieterij van de DRU ook, dat Nederland momenteel vijftien gieterijen telt waarbij 1.500 mensen werken. De gezamenlijke omzet is ongeveer 300 miljoen euro. Nieuwe ontwikkelingen in de giettechniek zijn: het simuleren van het gietproces, lost foam gieten, 3D-printen van gietvormen en low pressure sand casting. Met dat laatste proces verbetert het materiaalrendement van het gieten.

2 reacties op “Boek over machtig materiaal ijzer

  • Uit het stuk lijkt het alsof Nederland maar 15 gieterijen rijk is. De heer Bert Duit bedoelde hiermee waarschijnlijk IJZER-gieterijen. Want als je de non-ferro gieterijen meetelt zijn er zo’n 40 (industriële) gieterijen in Nederland. En dan nog niet gesproken over de vele (zo’n 80) kunstgieterijen die ons land voorzien van mooi gietwerk.

    NB: Ook aardig is dat het bijschrift op de foto meldt dat het een “bronzen” beeld betreft.

  • Reinold Tomberg

    Inderdaad een nuttige aanvulling, het boek handelt inderdaad over ijzer. Het beeld de IJzergieter in Ulft is gegoten van brons. Reinold Tomberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven