Bobslee analyseert verspaning titanium bij Fives • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bobslee analyseert verspaning titanium bij Fives

Machinebouwer Fives Cincinnati levert o.a. drie- of vijfspillige portaalfreesmachine. Deze vijfspillers kunnen worden ingezet voor het frezen van aluminium of titanium. Hoofdspillen met een toerental van 7000 toeren per minuut kunnen aluminium bewerken, terwijl spillen met een hoger koppel (2523 Nm) ter beschikking staan voor de bewerking van titanium en andere  legeringen. Voor het bewerken van titanium meldt Fives Cincinnati een verspaningscapaciteit van 16.000 kubieke millimeter per minuut.

De portaalfreesbanken zijn leverbaar een X-as verplaatsing van 4267 mm (uit te breiden met stappen van 3658 mm), een Y-as verplaatsing van 3683 mm en een Z-as verplaatsing van 711 mm. Van belang is de opname van het gereedschap, ook gelet op de buigkrachten van het verspaningsproces.

Een vijfassige portaalfreesmachine van Fives. In Amerika wordt dit machinetype vaak aangeduid als 'profiler'
Een vijfassige portaalfreesmachine van Fives. In Amerika wordt dit machinetype vaak aangeduid als ‘profiler’

Volgens Kennametal wordt dit goed zichtbaar bij freeswerkzaamheden met een grote gereedschaplengte. Een spiraalfrees met een uitsteeklengte van 250 mm en een diameter van 80 mm genereert een buigmoment van 4620 Nm en een aandrijfkoppel van minder dan 900 Nm bij het verspanen van 360 kubieke centimeter per minuut bij het verspanen van de titaniumlegering  Ti6Al4V bij een radiale snedediepte van 12,7 mm en een  axiale hoogte van 63,5 mm. Fives beoordeelt de prestatie van een verspanend gereedschap met de zogeheten ‘bobslee-snede’. Het gereedschap doorloopt een continu diepe curve door een titanium werkstuk, vergelijkbaar met het traject van een bobslee. Bekijk ook de video hieronder van het verspanen van titanium:

Een frees met een KM4x-opname van Kennametal. Deze opname is ontwikkeld met het oog op een maximale verspaningscapaciteit
Een frees met een KM4x-opname van Kennametal. Deze opname is ontwikkeld met het oog op een maximale verspaningscapaciteit
Een kijkje in een vijfspillige portaalfrezer van Fives
Een kijkje in een vijfspillige portaalfrezer van Fives

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven