BMO gebruikt HC10 cobot voor ontladen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

BMO gebruikt HC10 cobot voor ontladen

BMO Precision Parts heeft de eerste HC10 cobot van robotica-partner Yaskawa in gebruik genomen. Dit is een primeur voor de Benelux, aldus het bedrijf. De HC10 wordt bij BMO Automation al geruime tijd ingezet om mee te testen en toepassingsproeven te draaien. De eerste toepassing is het ontladen van een Doosan Lynx 2100 draaibank.

De Human Collaborative 10 (HC10) is vorig jaar op de Benelux-markt gelanceerd en was ook met BMO op de TechniShow te zien. Het is de eerste van een nieuwe roboticageneratie die Yaskawa heeft ontwikkeld om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar toegankelijker en collaboratieve robottoepassingen. Naast de meer high-end toepassingen met hoge snelheid en payloads, is er meer en meer vraag naar eenvoudigere en flexibel inzetbare robotsystemen.

‘Ongestoord 24/7 proces’

BMO Automation stelt op het gebied van automatisering voorop te willen lopen en investeert hier nadrukkelijk in. De nieuwe cobot is ingezet voor het ontladen van een Doosan Lynx 2100 draaibank. Deze draaibank draait volcontinu productie van gedraaide bussen. De HC10 legt ze op de pallet en stapelt ze. In dit ongestoord 24/7 proces kunnen volgens het bedrijf productieaantallen van meer dan 500 stuks op pallet worden gestapeld.

Ronde vormen

De nieuwe cobot is speciaal gemaakt voor veilige mens-robotinteracties. Er zijn ronde vormen gebruikt zonder scherpe randen, de motoren en bedrading zijn volledig geïntegreerd en het ontwerp is vrij van knelpunten om beknelling te vermijden.

De HC10 is voorzien van detectietechnologie op alle bewegingsassen waardoor hij veilig kan samenwerken met mensen. Er zitten in elk gewricht gepatenteerde duale koppelsensoren die druk waarnemen en tijdig stoppen als ze in contact komen met een mens (of een ander object).

Aansturen cobot

Verder heeft de HC10 de nieuwe generatie YRC1000 robotbesturing, waarmee ook alle andere robots uit het Yaskawa-programma kunnen worden aangestuurd. Behalve de collaboratieve mode is er tevens een uitgebreid pakket aan softwaremogelijkheden beschikbaar voor het aansturen van de cobot, bijvoorbeeld vanuit een PLC door middel van MotoLogix.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven