Ga naar hoofdinhoud

‘Blijf investeren, nu in slim werken’

Tom van der Meer (MTL Metaal Magazine) in gesprek met Rob van der Werff (Metaalunie) en David Kemps (ABN Amro) (van links naar rechts).

Verspanende bedrijven maken op dit moment gouden tijden mee. “Toch laat de financiële crisis in 2008 zien dat we moeten blijven investeren. Nu niet zozeer in machines maar in digitalisering en slim werken.” Dat zei Rob van der Werff (Koninklijke Metaalunie) tijdens MTL Talk.

Van der Werff ging in op de resultaten van de benchmark Verspanen die tijdens de TechniShow zijn gepresenteerd. Een weerslag van MTL Talk staat in het decembernummer van MTL Metaal Magazine.

“Bij verspanende bedrijven is de hardware veelal aanwezig, maar aan de softwarekant, de programmatuur en mensen (verspaners én programmeurs), is nog een slag te halen.”

“De grootste uitdaging voor de komende tijd ligt met name aan de zachte kant, het personeelsbeleid”, stelde Van der Werff. Hij gaf hiervoor concrete aanbevelingen tijdens MTL Talk.

‘Rem op de groei’

Ook David Kemps (ABN Amro) sprak tijdens MTL Talk over gouden tijden voor verspaners. “Wel zet een groeiend tekort aan vakmensen een rem op de groei”, stelde hij.

“De oplossing daarvoor is in de bestaande operatie de productiviteit verhogen en bovendien nieuwe mensen binnenhalen en het vak in de arbeidsmarkt dus aantrekkelijker maken.”

Kemps heeft voor FPT-Vimag en Nevat een marktschets gemaakt, een indeling van bedrijven met hun typologie. De resultaten van dit onderzoek worden binnenkort naar buiten gebracht.

Verspaners ‘schuiven op’

Wel kon hij voor MTL Talk al wat belangrijke conclusies op een rij zetten. Centraal stonden de grafiek met typologieën in verspaning en de trend dat verspaners ‘opschuiven’ in die grafiek.

Hij voorspelt dat het mkb-gehalte van generieke verspaners kwetsbaar wordt. “Professionalisering is belangrijk. Dan ben je voor ons ook beter te financieren. Dus wat is je plan binnen twee tot drie jaar? En hoe zien afnemers je rol?”

Meer informatie

Lees het hele artikel in MTL Metaal Magazine

Kijk MTL Talk terug via de terugkijklink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven