Bimatec Soraluce richt uit met fotogrammetrie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bimatec Soraluce richt uit met fotogrammetrie

Voor het uitrichten van grote werkstukken heeft Bimatec Soraluce een meetsysteem ontwikkeld dat gebruik maakt van fotogrammetrie. Daarmee wordt een grote tijdwinst bereikt, een nauwkeurigheid van 0,1 mm is haalbaar (foto: Bimatec Soraluce)

Voor het uitrichten van ruwe werkstukken is door Bimatec Soraluce in Limburg a.d. Lahn (D) onlangs een meetsysteem op de markt gebracht waarbij gebruik wordt gemaakt van fotogrammetrie. Het bedrijf bouwt draai-, frees- en boormachines in het grotere bereik, en met name bij grote producten boven één kubieke meter is het meten en uitrichten van het ruwe werkstuk vaak een tijdrovend karwei.

Het gepatenteerde systeem dat Bimatec Soraluce heeft ontwikkeld maakt gebruik van een digitale camera die de contouren van het werkstuk aftast en vertaalt in een driedimensionale structuur. De softwaremodule ‘Ideko fitting’ vergelijkt de meetwaarden vervolgens met de CAD-gegevens van het eindproduct en berekent aan de hand daarvan of en welke correctie noodzakelijk is in de positionering. Bij het uitrichten kan volgens Bimatec Soraluce een tijdwinst worden bereikt van 60 procent of meer in vergelijking met het gebruik van een meettaster. Als haalbare nauwkeurigheid wordt 0,1 mm genoemd. In ons wordt Bimatec Soraluce vertegenwoordigd door Laagland.

Dit bericht is eerder in print gepubliceerd als onderdeel van het artikel ‘Meet werkstuk én gereedschap’ in Metaal Magazine. Abonnees van Metaal Magazine kunnen dit artikel hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven