Ga naar hoofdinhoud

Bihler kiest voor ECM in eigen productie

Tijdens de EuroBlech 2012 in Hannover (D) liet machine-bouwer Otto Bihler in een klein hoekje van de stand zien hoe PECM (precision electrochemical machining) met succes ingezet wordt voor de productie van speciale machine-onderdelen. Het gaat sneller en bijvoorbeeld scherpe hoeken zijn maakbaar.

ECM is een bewerkingsmethode waarbij metaal verwijderd wordt door middel van een elektrochemisch proces. Een soort omgekeerd galvaniseerproces. Bihler gebruikt een machine van Pem Tec (lees hier meer over Pem Tec tijdens de AMB 2012 in Stuttgart). De foto hieronder toont een transfer-eenheid voor een werkstuk (koperen deel onder) dat op een machine van Bihler geponst en gebogen wordt.

  ECM deel van Bihler

Rechtsboven de transfereenheid (voor het product onder) gemaakt op de klassieke wijze. De bewerkingstijd is 98 uur. Met ECM is een vergelijkbaar deel (linksboven) in 2,5 uur te vervaardigen uit poedermetallurgisch metaal. Bihler wordt in Nederland vertegenwoordigd door Oude Reimer (foto’s: Reinold Tomberg)


ECM Otto Bihler

Rechts een gefreesde elektrode. In 45 minuten wordt het deel links afgevormd door middel van ECM. Van belang is dat door frezen de hoekjes zeer scherp kunnen worden. Ook belangrijk: de elektrode bij ECM slijt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven