Bies neemt Machine Metaal Industrie (MMI) over • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bies neemt Machine Metaal Industrie (MMI) over

Bies Group uit Marum heeft Machine Metaal Industrie (MMI) uit Venray overgenomen. Met de overname van dit familiebedrijf (foto) geeft Bies aan haar positie binnen de sterk gefragmenteerde verspaningsindustrie verder te verstevigen met een geprognosticeerde omzetgroei naar 40 miljoen euro. Bies zoekt nog meer overnamekandidaten voor productiecapaciteit en schaalgrootte.

Nadat Bies in 2021 door het Verenigd Ondernemers Fonds (VOF) is overgenomen, heeft de onderneming zich sterk ontwikkeld. Mede door de toename van de vraag en de daaruit volgende positieve resultaten, is na de overname verder geïnvesteerd in het machinepark.

Met de overname van MMI is er een vierde locatie aan de groep toegevoegd. Na Marum, Oosterwolde en Heerenveen, wordt met Venray nu de positie in het zuiden van Nederland versterkt. De overname maakt onderdeel uit van een buy-and-build strategie. 

MMI

MMI is opgericht in 1948 en richt zich voornamelijk op klanten binnen de hydraulische- en transportsector en elektronica.

Het productieproces is geautomatiseerd via een Flexible Manufacturing System en robots voor de aansturing van hoogwaardige CNC-machines.

Er wordt gewerkt met machines van onder meer Okuma, RoboJobs en Fastems.

Bies werkt al enige tijd samen met MMI. Door de overname profiteren de bedrijven van de onderling beschikbare productiecapaciteit, waardoor productieprocessen efficiënter verlopen.

Sinds de overname door VOF heeft Bies geïnvesteerd in 12 nieuwe machines, waarvan 10 geautomatiseerd. Het aantal CNC-machines bij Bies breidt zich medio 2022 uit naar 90 machines. Door de overname van MMI komt het totaal op ongeveer 110.

Productiecapaciteit

“Bies Group wil de kennis en productie in Nederland behouden”, vertelt algemeen directeur Kamiel Koot van de Bies Group. “Met de toegenomen productiecapaciteit kunnen klanten sneller worden bediend. Bovendien is er door de extra capaciteit en kennis ruimte voor nieuwe klanten.”

“MMI is een prachtige toevoeging aan de Bies Group. De klanten van beide bedrijven zijn complementair aan elkaar. Door deze combinatie staan we sterker, kunnen we beter inspelen op de ontwikkelingen in de markt en groei realiseren.”

Opvang bij uitval machines

De machineparken van MMI en Bies zijn bovendien grotendeels identiek, geeft Koot aan, waardoor uitval van machines ook beter kan worden opgevangen.

“Hierdoor kunnen we klanten beter en flexibeler bedienen. De kern voor groei ligt in innovatie, verdere stappen in automatisering en het vergroten van de capaciteit door het optimaliseren van de machinebezetting.”

Onder eigen vlag

MMI opereert voorlopig onder eigen vlag. Edwin Coppus, één van de twee oud-eigenaren, blijft betrokken bij de onderneming als technisch specialist.

Op termijn wordt gekeken hoe bepaalde taken logischerwijs kunnen worden ondergebracht in Venray dan wel in Marum en hoe processen zoals orderverwerking, planning, voorraad, inkoop en facturatie voor de Bies Group kunnen worden gecentraliseerd.

Op zoek naar meer

Koot: “Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne schieten de prijzen de pan uit. Met name de schaalgrootte bij inkoop is in de huidige volatiele markt een groot strategisch voordeel. Hier kunnen we snel vooruitgang boeken.”

“Juist daarom zijn wij in deze sterk gefragmenteerde verspaningsindustrie op zoek naar meer ondernemingen die onder onze vleugels willen opereren en willen profiteren van onze schaalvoordelen.”

c

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven