Beweegbare lagen op computerchip • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Beweegbare lagen op computerchip

Op 27 april investeerden het Twente Technology Fund en de Participatiemaatschappij Oost Nederland in het snelgroeiende bedrijf Solmates. Het Twentse bedrijf heeft een productiemachine ontwikkeld, waarmee computerchips met beweegbare lagen geproduceerd kunnen worden. Tot nu toe was dat niet mogelijk

De gepatenteerde productiemachine genaamd de Piezoflare 1200 legt een uiterst dunne beweegbare laag aan, waardoor chips meer functionaliteiten krijgen: een revolutie in de chipindustrie. Met de investering kan Solmates verder groeien om te voorzien in de internationale vraag naar de Piezoflare 1200. Solmates ontstond in 2006 uit FOM-onderzoek.

 

PiezoFlare 1200 depositiesysteem

Piezoflare 1200 van Solmates (foto: FOM)

 

Bewegen

De beweegbare laag op een chip zorgt voor veel nieuwe toepassingen van computerchips. Zeer kleine onderdelen kunnen met behulp van elektrische spanning bewegen, zoals microspiegels, kleine vloeistofpompen of miniatuurschakelaars. Dit is de basis voor o.a. geïntegreerde pico-projectoren voor mobiele telefoons, geavanceerde printkoppen, medische micropompen, actieve signaalfilters voor mobiele communicatie en geïntegreerde sensoren voor tablets en smartphones. Internationaal is er al veel aandacht voor de nieuwe toepassingen die mogelijk worden met de productiemachines van Solmates.

(bron: FOM)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven