Beursstrijd rond additive barst los in Duitsland • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Beursstrijd rond additive barst los in Duitsland

Voorbeeld van additive manufacturing van metaal zoals vorige week geëxposeerd door Concept Laser tijdens de EuroMold 2015: matrijsinserts met contourvolgende koelkanalen (foto: Reinold Tomberg)

Demat,  de beursorganisatie van de EuroMold, heeft eind vorige week bekend gemaakt dat de EuroMold verhuist van Frankfurt (D) naar Düsseldorf (D). Ook is de beurs in de kalender naar voren gehaald: van 6 tot en met 9 oktober 2015. Een opmerkelijke transfer: onlangs hebben immers VDW en Messe Düsseldorf bekend gemaakt dat additive manufacturing ook een belangrijk onderdeel wordt van de Metav 2016.

De Metav 2016 wordt gehouden in februari van dat jaar. Dus in een periode van nog geen half jaar wordt in Düsseldorf twee keer de schijnwerper gezet op additive manufacturing.  Ook opmerkelijk: de beursperiode van de EuroMold 2015 valt voor een belangrijk deel samen met de EMO Milano 2015 (5 oktober tot en met 10 oktober). Ook de beursorganisatie in Milaan heeft al aangekondigd veel aandacht te geven aan additive manufacturing.

Moulding

In het verlengde van de expositie-drift rondom additive manufacturing zie je ook dat ‘moulding’ bij onze Oosterburen momenteel veel aandacht krijgt. De Messe Frankfurt zet volgend najaar de gereedschapmaken-beurs Formnext in de markt en volgend jaar in mei wordt in Stuttgart (D) voor de eerste keer de vakbeurs Moulding Expo gehouden. In 2016 wil ook de Metav meer aandacht besteden aan het gereedschapmaken van stempels, mallen en matrijzen. De komende twee jaar zal blijken of de markt al deze initiatieven kan en wil opnemen.

Verhuizen

Dieper liggende oorzaak achter de beursstrijd is ons inziens ook dat additive manufacturing uitgroeit tot een ‘normale’ productietechniek: het is geen prototyping meer maar manufacturing. Dit kan betekenen dat in de komende jaren de aanbieders van opgroeitechnieken in toenemende mate zullen verhuizen van toegesneden beurzen als een EuroMold naar ingeburgerde metaalvakbeurzen als Metav, EMO, AMB en uiteraard ook Techni-Show. Deze trend wordt versterkt omdat nu ook leveranciers van ‘klassieke’ metaalbewerkingstechnieken additive manufacturing gaan aanbieden op hybride machines. Dit zijn van oudsher de exposanten van de genoemde metaalvakbeurzen.

Onder vuur

Het besluit om de EuroMold te verhuizen lijkt op een adhoc-besluit. Vorige week tijdens de eerste dagen van de EuroMold 2015 was dit nog niet bekend. We schreven toen dat de EuroMold keuzes zou moeten maken. Hal 9 was immers een dieptepunt: ooit waren alle drie etages gevuld. Vorige week maar voor een kwart gevuld  als een gangetje tussen hal 8 en hal 11. De beursorganisatie van de EuroMold heeft hier kennelijk snel op gereageerd. Ook omdat de EuroMold van het zuiden en noorden van Duitsland onder vuur lag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven