Betrouwbare geleiding voor handbediening indoorkranen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Betrouwbare geleiding voor handbediening indoorkranen

Het complete Igus guidefast besturingssysteem is universeel inzetbaar en kan daarom op nagenoeg elke kraan worden gebruikt. (foto: igus B.V.)

Steeds meer bedrijven op het gebied van kraantechnologie vertrouwen op moderne kabelgeleiding met kabelrupsen. Met het nieuwe guidefast control kabelrups-systeem, heeft Igus nu een energietoevoersysteem ontwikkeld dat ook geschikt is voor het voeden van een handbediening op een kraan.

Terwijl kabelrups-systemen steeds meer gemeengoed worden voor energietoevoer bij havenkranen, worden ze nu ook steeds meer ingezet bij indoorkranen zoals bijvoorbeeld bovenloopkranen. De voordelen vergeleken met hangkabels liggen voor de hand: de kabelrups beschermt de kabels binnenin de rups, ze worden niet samengedrukt en worden dus veilig geleid wanneer ze in beweging zijn. Dit is ook het geval voor de handbediening van de indoorkraan, waar het nieuwe guidefast control systeem signalen veilig overbrengt via de besturingskabel. Een geleidegoot geleidt de kabelrups en kabels veilig en betrouwbaar, evenals de arm aan het bewegende uiteinde, zelfs bij een kortstondige hoge trekbelasting. Net als bij de guidefast geleidegoot voor kabelgeleiding naar de kat (hijsinrichting), kan de guidefast besturing ook razendsnel en eenvoudig worden geïnstalleerd: in de eerste montagestap wordt de geleidegoot bevestigd aan de zijkant van de kraanbalk, om ruimte te besparen. Laswerkzaamheden zijn niet nodig. Deze kan in de kraanligger vastgeschroefd worden, wat weer extra montagetijd bespaart. Tijdens gebruik, kan de arm aan het bewegende uiteinde eenvoudig gepositioneerd en bewogen worden door de besturing langs de gehele kraanligger, ongeacht de positie van de hijsinrichting, dankzij de smerings- en onderhoudsvrije polymeer kogellagers.

De juiste kabel voor elke beweging
Het complete Igus guidefast besturingssysteem is universeel inzetbaar en kan daarom op nagenoeg elke kraan worden gebruikt, zowel binnen als buiten. Bij het selecteren van de kabels kan de gebruiker kiezen uit 1.244 chainflex cataloguskabels, die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in kabelrupsen. Dankzij de nieuwe high-end kabels met buitenmantels van halogeenvrij TPE, is een betrouwbare werking van indoorkranen ook gegarandeerd onder zware omstandigheden, zeer lange rijwegen of extreem lage temperaturen vanaf -35°C, bijvoorbeeld in diepvriesloodsen, zelfs bij de allerkleinste buigradii. Igus garandeert een levensduur van 36 maanden op alle kabels. Dit is alleen mogelijk door het continue testen onder realistische omstandigheden in het Igus test-laboratorium. De testresultaten maken het mogelijk om de levensduur betrouwbaar te voorspellen alsook de specifieke temperatuur en buigradii waarbij de kabels veilig kunnen worden gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven