Betere spaanbescherming van kabels • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Betere spaanbescherming van kabels

De constructeurs van Igus uit Keulen (D) hebben een horizontale bovenloop-geleider ontwikkeld onder de naam Guidelok. De nieuwe kabelrupsoplossing is geschikt voor langere rijwegen tot 50 m vrijdragend in het spaandergebied.

Het nu gepresenteerde systeem van Igus geleidt het bovenste deel van de kabelrups op zwenkbare rolsteunen, die in de bewegende radius van de rups inklappen en zo een vrije loop garanderen. De kabelrups wordt door een licht aluminium gootkanaal geleid en loopt eerst langs de rolsteunen. Deze zwenken dan naar binnen en na het passeren van de rupsradius weer naar buiten. Vervolgens komt het bovenste deel kabelrups weer op de rolsteunen te liggen. 

 

Minder materiaal en energie, vrijwel geen slijtage

Naast het belangrijkste effect, de bescherming van kabels en slangen tegen spaanders, heeft deze constructie nog een aantal andere voordelen. Ten eerste: bij een bepaalde lengte kunnen kiezen voor een kleiner gedimensioneerde kabelrups. Ten tweede nemen door toepassing van een kleiner, vrijdragend energietoevoersysteem ook de benodigde trek-/schuifkrachten af, dat wil zeggen het aandrijfvermogen om de rups te bewegen.  Igus Guidelok

Dankzij deze constructie kunnen zich geen spaanders vastzetten tussen de glijvlakken van het bovenste en het onderste deel van de kabelrups (foto: Igus) 

 

Ook zijn bij de nieuwe Guidelok het bovenste en het onderste deel van de kabelrups op gewichtsbesparende wijze van elkaar gescheiden. Door de lage krachtinwerking blijven wrijving en slijtage tot een minimum beperkt, waardoor de levensduur nog verder wordt verlengd. Het pas geïntroduceerde nieuwe kabelrupssysteem wordt al met succes op industriële schaal toegepast bij een Duitse fabrikant van gereedschapsmachines. Daar is nu een zware stalen ketting vervangen door een Guidelok.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven