Ga naar hoofdinhoud

Bestaande technologie kan zorg helpen

(foto: Shutterstock)

De inzet van technologie kan fors bijdragen aan de zorg. Bestaande technologie inzetten in de zorg staat in potentie gelijk aan het werk van 110.000 zorgmedewerkers. Met nieuwe innovaties erbij kan dit, bij een optimale implementatie, om nog veel meer arbeidsplaatsen gaan. Dat blijkt uit onderzoek dat FME heeft laten uitvoeren. Bij bestaande technologische toepassingen gaat het onder meer om medische apparatuur, internet-of-things en kunstmatige intelligentie.

Nederland komt over tien jaar 135.000 medewerkers tekort om te kunnen voldoen aan de vraag naar gezondheidszorg. De meerderheid van het personeelstekort, 98.000 arbeidsplaatsen, zal ontstaan in de ziekenhuis- en ouderenzorg.

Om die reden had FME Gupta Strategists, onderzoeks- en adviesbureau in de zorgsector, de opdracht gegeven om te onderzoeken wat de inzet van technologie kan betekenen om deze enorme maatschappelijke uitdaging het hoofd te bieden.

Technologie kan helpen

Zorgtechnologie kan helpen om zorg te voorkomen en zorgmedewerkers te ontlasten, meldt het onderzoek. Bestaande technologie kan nu al worden ingezet om de kwaliteit van de zorg hoog te houden en de werkdruk voor mensen in de zorgsector te verminderen.

Het rapport noemt als voorbeelden van bestaande technologische toepassingen onder meer: medische apparatuur en hulpmiddelen, mobiele communicatie telemonitoring, maar ook internet-of-things, kunstmatige intelligentie en het registreren van informatie.

Meer urgentiegevoel nodig

Toch is het de afgelopen jaren moeilijk gebleken om technologie goed te implementeren in de zorg.

“Er moet meer urgentiegevoel voor medische technologie in de zorg komen en we moeten zo snel mogelijk kennisuitwisseling versterken”, zei FME-voorzitter Theo Henrar vorige maand, bij de overhandiging van het rapport aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Ook het ministerie van VWS heeft het personeelstekort geïdentificeerd als één van de grootste uitdagingen voor het zorgstelsel in Nederland. De minister zet dan ook vol in op alle mogelijke oplossingen.

“Als we door gebruik te maken van technologie de blijvend groeiende vraag naar personeel kunnen temperen, dan is dat grote winst”, zei Kuipers tijdens de presentatie van het rapport. 

‘Versnel gebruik technologie in zorg’

FME heeft het ministerie van VWS in haar position paper gevraagd een coördinerende rol op zich te nemen, om de inzet van publieke en private partijen te versterken en onderlinge samenwerking te verbeteren. Zo kan het gebruik van technologie in de zorgsector versneld worden.

Meer informatie

‘Uitweg uit de schaarste’. Download het rapport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven