Benzinger DoLittle komt naar AMB 2010 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Benzinger DoLittle komt naar AMB 2010

Tijdens de AMB 2010 te Stuttgart ( 28.9-2.10.2010) zal Benzinger een nieuwe draaimachine presenteren; de DoLittle. Volgens importeur Oude Reimer uit Hilversum verenigen zich op een minimaal vloeroppervlakte precisie, bedieningsvriendelijkheid en korte cyclustijden zich met de moderne technologie.

De DoLittle van Benzinger, een fabrikant van precisie CNC-draaimachines, is naar keuze uit te voeren als éénspillige machine voor de éénzijdige bewerking of met een tegenspil voor compleetbewerking. Met een maximale spildoorlaat van 16 mm in combinatie met toerentallen tot 16.000 toeren per minuut voor hoofd- en tegenspil, is het mogelijk de juiste snijsnelheden te bereiken.

 

PDF van Benzinger met gegevens van de DoLittle:

 dolittle.

DoLittle Benzinger AMB 2010

Om nauwkeurigheidsredenen bij de DoLittle de drie lineaire assen niet boven elkaar opgebouwd, maar verplaatst de hoofdspil in de Z-richting en de gereedschapslede in X- en Y-richting. In het geval van de achterbewerking wordt de tegenspil op de X/Y-slede onder de gereedschappen geplaatst. Hierdoor laat de tegenspil zich in alle drie de lineair richtingen exact in lijn met de hoofdspil positioneren. Dit zorgt voor een zeer precieze overnamenauwkeurigheid van de hoofd- naar tegenspil (foto: Oude Reimer).

 

Kleine werkstukken

Doordat de producten steeds kleiner worden is het ook noodzakelijk dat de gereedschappen en hun opname kleiner en compacter worden. Om bij deze verhoogde eisen de gereedschappen optimaal op te kunnen nemen en uit te lijnen heeft Benzinger tijdens de ontwikkeling van de machine aan twee zaken bijzonder veel waarde gehecht:

– de machine is altijd uitgevoerd met een Y-as. Hiermee is het mogelijk om de gereedschappen eenvoudig en exact op de juiste hoogte te brengen; en

– alle gereedschappen kunnen buiten de machine, parallel aan de lopende bewerking, opgebouwd en ingesteld worden. Dit spaart tijd en verbetert ook de precisie. Hiervoor staan speciale hoogprecieze opnameblokken ter beschikking. Deze zijn dankzij een nieuw ontwikkelde interface zeer snel, uiterst precies en met een repeteernauwkeurigheid van minder als 0,01 mm uit te wisselen.

 

Geen revolver

Door de combinatie van de Y-as en de verschillende meervoudige-gereedschapblokken ziet Benzinger bij de DoLittle af van een gereedschaprevolver. Alle gereedschappen worden lineair in de blokken opgenomen, welke gestuurd door de Y-as in drie rijen boven elkaar geplaatst kunnen worden. Hierbij kunnen de gereedschappen in alle gangbare opnames (als; cilindrisch, hydrodehn, reduceerbussen etc) direct in de gereedschapblokken  opgenomen worden. Dit geld voor zowel statische als aangedreven gereedschappen. Hierdoor vermindert het aantal gereedschapopname-uitvoeringen; dit komt ten goede aan de nauwkeurigheid van de machine. Het neveneffect is dat de gereedschapwisseltijden van lineair opgestelde gereedschappen duidelijk korter zijn als die bij een gereedschaprevolver.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven