'Beladen en ontladen ontbraammachine is goed te automatiseren' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Beladen en ontladen ontbraammachine is goed te automatiseren’

Het in- en uitladen van ontbraammachines van Timesavers kan behoorlijk arbeidsintensief zijn, maar is goed te robotiseren, stelt Timesavers. Het bedrijf uit Goes heeft met een Duitse klant en de Duitse dealer van Timesavers-producten een bezoek gebracht aan Zwolle om de mogelijkheden voor het robotiseren van het ontbraamproces te laten zien.

Het idee voor automatisering via robots is ontstaan bij het Zwolse plaatbewerkingsbedrijf Tosec, een bedrijf van Tollenaar Industries, legt Timesavers uit. Daar staat onder meer de Timesavers 42 RB series, een roterende borstelmachine voor het ontbramen en kanten afronden tot een radius van 2 mm. Het arbeidsintensieve in- en uitladen van zulke machines kan gemakkelijk worden overgenomen door een robot, bewees het eveneens Zwolse Teqram.

Robotarmen tot 100 kg

Teqram, eveneens onderdeel van Tollenaar Industries, ontwikkelt software en vision guided robotsystemen. De oplossing van het bedrijf bij Tosec bestaat eruit dat er zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de ontbraammachine nu een robotarm staat die tot 100 kg kan tillen.

De producten aan de voorzijde worden gelokaliseerd met behulp van camerasysteem EasyEye, die de eerste robot aanstuurt. Vervolgens pakken de grippers de onderdelen van de pallet en leggen die op de invoertafel van de machine.

De tweede robot pakt met behulp van een tweede EasyEye de delen van de transportband af en stapelt ze netjes terug op een pallet (zie video).

Robots zijn vooral bedoeld voor het efficiënter werken en het ontlasten van de werknemers, geeft Timesavers aan. “Zo kunnen de vakmannen elders in het proces worden ingezet waar hun vaardigheden hard nodig zijn.”

Bezoek aan Zwolle

Timesavers heeft vorige maand met haar Duitse dealer 1A-Maschinen en klant Quadrius een bezoek gebracht aan Teqram en Tosec. Dat Quadrus meeging naar Zwolle is niet zonder reden. Het bedrijf is al meer dan 20 jaar klant bij Timesavers en heeft recent geïnvesteerd in twee 42 RB series, met afzuiginstallatie van partner Absaugwerk.

Dit bedrijf heeft in Duitsland meerdere lasermachines die zijn aangesloten op een volledig automatisch magazijn. De nieuwe ontbraammachines maken echter nog geen onderdeel uit van een geautomatiseerd proces. Het bezoek aan Teqram en Tosec bracht de nodige inzichten.

De relatie tussen Timesavers en dealer 1A-Maschinen bestaat eveneens al jarenlang. De Duitse dealer neemt Beieren, Oostenrijk en sinds kort ook Noordrijn-Westfalen voor zijn rekening. Naast de ontbraammachines van Timesavers, bieden zij ook andere metaalbewerkingsapparatuur aan, van lasersnijders en schuurmateriaal tot richtmachines.

Timesavers geeft aan, de mogelijkheden te hebben voor automatisering in het productieproces van klanten. Ook kan het bedrijf helpen bij een gepaste oplossing voor het ontbraamproces.

Video

Bekijk een video van de oplossing van Teqram bij plaatbewerkingsbedrijf Tosec in Zwolle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven