Bedrijven en (V)MBO-techniek werken samen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bedrijven en (V)MBO-techniek werken samen

Het regionale (V)MBO-techniekonderwijs en het bedrijfsleven in Zuidoost Drenthe gaan nauw samenwerken bij het aanbieden van technische opleidingen. Zowel wat betreft de soorten opleidingen die worden aangeboden, als de inhoud ervan. Ook op het gebied van stageplaatsen en toekomstige banen wordt de koppeling tussen de scholen en de bedrijven versterkt.

De afspraken zijn de uitkomst van gezamenlijk overleg tussen de (V)MBO scholen en het regionale bedrijfsleven, om de positie van het techniekonderwijs in de regio te versterken en het aanbod aan opleidingen beter af te stemmen op de vraag vanuit de bedrijven. Dat meldt aanjager VPB, belangenbehartiger van de bedrijven.

Aanbod en vraag afstemmen

De samenwerking moet eraan bijdragen dat meer leerlingen kiezen voor opleidingen in de techniek. Ook is het de bedoeling het brede aanbod van techniekonderwijs in de regio (dat bedreigd wordt) in stand te houden. En daarnaast dienen aanbod en vraag beter op elkaar afgestemd te zijn.

Ondernemers en scholen hebben verder afgesproken dat de werkgevers van  bedrijven en scholen een Talentenprogramma gaan ontwikkelen en uitvoeren. Zeer getalenteerde techniekleerlingen worden via het programma nog eens extra gestimuleerd en geschoold en zijn in principe verzekerd van een baan.

Rol bedrijfsleven

Aan de andere kant gaat het technisch bedrijfsleven zich nadrukkelijker openstellen voor jongeren via bedrijfsbezoeken, maar ook door het verzorgen van  gastlessen en door het verstrekken van opdrachten aan scholieren, waarbij ze hun talenten  en inzicht kunnen laten zien.

Afgesproken is tevens dat de bedrijven in de regio zich nog meer gaan inspannen om voldoende stageplaatsen te realiseren voor de leerlingen van de technische opleidingen. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor het Stagebureau Zuidoost Drenthe, dat haar activiteiten gaat verbreden.

Ook pabo-studenten

Richting het basisonderwijs, willen de scholen met technische opleidingen, samen met het regionale bedrijfsleven, pabo-studenten meer naar binnen halen om ook hen kennis te laten maken met techniek en techniek-onderwijs, want het kweken van interesse voor technische vakken begint al op de basisschool.

Het project wordt  gefinancierd uit een deel van de extra gelden die vanuit het Rijk voor het techniekonderwijs in de regio beschikbaar worden gesteld en door bijdragen vanuit het bedrijfsleven.

De VPB is blij met deze ontwikkelingen en zal een actieve bijdrage leveren aan de realisatie van bovenstaande ambities, zegt directeur Herman Idema.

Betrokken vanuit het (V)MBO zijn het Hondsrug College, Terra Emmen, het Esdal College, Carmel College en Drenthe College.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven