Ga naar hoofdinhoud

Bediening productiestraat van Wemo met Microsofts Hololens

Via de Microsoft Hololens hebben operators van Wemo continu zicht op de totale lijn. (foto: Wemo)

Als je een productielijn tot wel honderd meter lengte moet bedienen, moet je als operator af en toe een sprintje trekken. Dat hoeft niet meer bij de productielijnen die Wemo in Den Bosch bouwt voor de internationale plaatwerkindustrie. Via de Microsoft Hololens hebben operators continu zicht op de totale lijn, zien ze automatisch context relevante info en kunnen ze via het virtuele bedieningspaneel zelfs de totale lijn starten, stoppen of bijregelen.
De AR applicatie die Twnkls voor de machinebouwer heeft ontwikkeld, illustreert de huidige mogelijkheden van de technologie. Wemo bouwt plaatbewerkingslijnen die vergaand geautomatiseerd werken. Omdat daar stilaan de grenzen van verbeterpotentieel in zicht komen, richt Wemo de pijlen op de operator. Deze draagt in de applicatie van Twnkls continu de Microsoft Hololens en krijgt via de AR bril continu informatie over de lijn. Dat kunnen waarschuwingen zijn over bijvoorbeeld oliedruk of andere onderhoudszaken, of over de lopende productie. Gerben Harmsen, CEO van Twnkls: “Als er iets gebeurt, krijgt de operator een notificatie. Wil hij de lijn stopzetten, dan hoeft hij niet de hele lijn langs te lopen naar het bedieningspaneel, maar kan hij dat doen via het virtuele bedieningspaneel.” Met specifieke ‘gestures’ kan de operator, terwijl hij zijn handen vrij houdt, bepaalde informatie opvragen. De AR applicatie toont automatisch de info die op dat moment relevant is. Verschijnt bijvoorbeeld de notificatie dat de order bijna is afgerond, komt automatisch het virtuele bedieningspaneel om de lijn te stoppen in beeld.”

AR maakt operator pro-actiever
Gerben Harmsen ziet de operator pro actiever worden door het gebruik van AR, nog afgezien van het feit dat veel heen en weer lopen scheelt. “Omdat de operator de informatie ziet die op dat moment belangrijk is, kan hij efficiënt handelen.” Ook de mogelijkheid om experts mee te laten kijken, verlaagt de downtime van de installatie. Bij een storing kijken de engineers in Den Bosch met de operator mee, ongeacht of deze bij een Nederlandse klant werkt of aan de andere kant van de wereld.

Future hardware ready
In deze AR applicatie draagt de operator de Hololens van Microsoft. “We kijken momenteel ook naar andere brillen, die lichter zijn”, zegt Gerben Harmsen. Mocht Wemo overschakelen op een ander device, dan kan de applicatie daar eenvoudig op aangepast worden. “Ons development framework voorziet erin dat je snel kunt overschakelen.” Dat is voor machinebouwers belangrijk, denkt hij. “Ze willen niet afhankelijk zijn van een gimmick.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven