Op 8 en 9 juni j.l. organiseerde AWL-Techniek uit voor de achtste keer de “AWL Tech Days”. Klanten van over de hele wereld kwamen naar Harderwijk voor een Lunch2Lunch meeting waar zij werden geconfronteerd met de vraag “What’s Next”? De wereld verandert snel en iedereen begrijpt dat dat grote invloed zal hebben op ons dagelijks leven. Maar wat is het effect van de vierde industriële revolutie? AWL gelooft dat een hoge mate van automatisering en robotisering de wereld zoals we die kennen zal doen veranderen, en eerder dan we ons kunnen voorstellen.
Deelnemers aan de AWL Tech Days werden voorzien van waardevolle achtergrondinformatie die hen in staat zal stellen om zich aan te kunnen passen aan deze veranderingen. Door de R&D-afdeling van AWL werden presentaties verzorgd over actuele onderwerpen zoals: de toekomst van de HMI (Human-Machine Interface), de interactie met collaboratieve robots en het Fieldlab Industrial Robotics dat onlangs is geopend en dient als test- en trainingsfaciliteit. Daarnaast biedt het de mogelijkheid voor het produceren van testseries van prototype-onderdelen. Naast presentaties van AWL waren er ook gastsprekers van Siemens, ABB, Precitec, Festo, etc. Het hoofdonderwerp was de huidige trend van automatisering en uitwisseling van data in productietechnologieën en de oneindige mogelijkheden.
Projecten
Een van de hoogtepunten van de Tech Days was de rondleiding door de fabriek. Klanten kregen daarbij een inkijkje in de verschillende interessante projecten waar AWL op dit moment bij betrokken is. Neem bijvoorbeeld een machine voor de productie van zeven verschillende deurkozijnen met 24 losse componenten die ieder afzonderlijk kunnen worden geplaatst. Een ander interessant project voor de algemene industrie is een machine voor de productie en handling van schakelkasten met een nieuw trackingsysteem voor het scannen en volgen van de lasnaad. Verder werden er nog een aantal automotive projecten getoond waaronder een machine voor de productie van achterbanken en geluiddempers. Ten slotte werd het CTO (Configure to Order) principe uitgelegd waarbij de modulaire lascellen werden getoond die worden gebruikt voor de productie van verschillende onderdelen voor autostoelen. Met deze configureerbare cellen heeft AWL een platform van standaard modulaire componenten ontwikkeld die als basis worden gebruikt voor het bouwen van klantspecifieke machines. Dit resulteert in een aanzienlijke besparing op uren voor engineering en uiteindelijk dus ook op kosten.