Automatisering: risico’s bij cybercrime • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Automatisering: risico’s bij cybercrime

Bedrijven in de metaal en techniek zijn sterk afhankelijk van hun machines. Automatisering brengt dan ook risico’s met zich mee; niet alleen bij machinestilstand maar ook op het gebied van cybercriminaliteit. Mevas biedt leden van Koninklijke Metaalunie in samenwerking met Perfect Day korting op een Cyber Security-scan.

Bart Boers van Boers Metaalbewerking uit Ouderkerk aan den IJssel is zich maar al te bewust van de risico’s. “Zo worden opdrachten altijd per e-mail verzonden, inclusief tekeningen en specificaties over het eindproduct.”

Dus als hij, om welke reden dan ook, niet bij zijn mail kan, is het overzicht van het werk kwijt. “Plannen gaat niet meer en je tast in het duister wat geproduceerd moet worden.” Dit raakt het bedrijf in het hart.

Steeds meer bedrijven in de sector worden slachtoffer van cybercriminaliteit. Het aantal incidenten groeit, het risico wordt groter, de aanvallen worden gerichter en de kosten lopen op, stelt Mevas.

70% van de slachtoffers van cybercriminaliteit is mkb-bedrijf. En 95% van alle cyberincidenten zijn een direct gevolg van menselijk handelen.

Basis-security

Mevas ondersteunt bedrijven in de metaal en techniek dan ook met een basis-security.

Boers geeft aan, als man van de werkplaats, totaal geen verstand te hebben van ict en cybersecurity. Het leek hem dus slim om een expert eens te laten meekijken. Mevas kwam met het aanbod van een gratis cyberscan en Boers ging hier graag op in.

Via Mevas werd een cyberexpert van Perfect Day ingeschakeld. Tijdens de scan zijn alle risico’s en mogelijke gevolgen besproken.

Bedrijfsspionage en reputatieschade

Cybercriminaliteit zorgt namelijk niet alleen direct voor problemen, omdat de productie stilvalt. Er zijn ook risico’s op het gebied van bedrijfsspionage. Zo zijn er, óók bij mkb-bedrijven, incidenten bekend van concurrenten die ‘meekijken’, om aanbestedingen te kunnen winnen of om tekeningen illegaal over te nemen.

Bovendien kan cybercrime op de lange termijn zorgen voor reputatieschade, waardoor opdrachtgevers vertrekken. Zij zijn het vertrouwen in het bedrijf dan kwijtgeraakt, omdat vertrouwelijke informatie er blijkbaar niet veilig is.

Hoewel Boers het risico op dergelijke scenario’s niet groot acht, gaat hij wel met de aanbevelingen van het uitgebrachte rapport aan de slag. “Want het is sowieso zaak om mijn bedrijf beter te beveiligen.”

Korting op Cyber Security-scan

Mevas biedt, als tussenpersoon voor de metaalbranche, in samenwerking met Perfect Day een Cyber Security-scan aan met 50% korting voor Metaalunie-leden. Perfect Day is een initiatief van Nationale-Nederlanden.

Lees ook:

ING: ‘Investeer in cybersecurity’ (28 januari 2022)

Cybersecurity: praktische tips en video (premium)

Cybersecurity woordenboek (van de Cybersecurity Alliantie): 650 termen rond cybersecurity begrijpelijk uitgelegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven