‘Automatisering kan óók kosteneffectief’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Automatisering kan óók kosteneffectief’

Detail van de Robo-Trex (foto: Leering Hengelo).

Ondernemers die automatisering aanschaffen, gaan vaak voor ‘het volledige pakket’ om flexibel te kunnen zijn. Maar na deze forse investering blijkt dat veel van de opties ongebruikt blijven, stelt Leering Hengelo. Het bedrijf vindt dat zonde en pleit daarom voor eenvoudige, gestandaardiseerde automatiseringsoplossingen.

Leering Hengelo biedt met Lang-Techniek simpele standaardoplossingen die zich richten op de essentie, zonder overbodige extra’s, waardoor deze oplossingen zeer kosteneffectief uitpakken.

“In veel gevallen kan het grootste deel van het productprogramma worden afgedekt met één eenvoudige automatiserings-oplossing”, aldus Leering. De eenvoud van dit systeem zit niet alleen in de automatisering, maar ook in de gebruiksvriendelijkheid. “Ondanks de geavanceerde robotica is er nauwelijks expertise met betrekking tot robotisering vereist.”

Robo-Trex

Een voorbeeld van een eenvoudige, gestandaardiseerde automatiseringsoplossing is de Robo-Trex. Deze gebruikt bijvoorbeeld slechts één enkele grijper, ongeacht het werkstuk. Er is geen aanpassing van de grijper vereist voor verschillende werkstukken. Het spanmiddel is tevens geschikt voor alle werkstukken. De Präge-technologie zorgt voor een maximale procesbetrouwbaarheid, aldus Leering.

“Beladen en ontladen van producten met elk gefreesd contour is mogelijk. En doordat het spanmiddel de bedieningsinterface is, vormen specifiek gefreesde contouren van het product geen obstakel.”

De spansituatie kan snel en eenvoudig worden gereproduceerd als werkstukken opnieuw moeten worden vastgeklemd voor potentiële nabewerking, vertelt het bedrijf. “Voor handmatige bewerking kunnen spanners op elk moment in andere machines worden gebruikt, wat hoge flexibiliteit biedt.”

Het vastklemmen van het werkstuk door de bediener levert onmiddellijke controle van de spankracht en kwaliteit van de spaninrichting, zoals de vertanding (zowel visueel als gevoel).

Spanner en pallet: één geheel

Bij de Robo-Trex vormen spanner en pallet één geheel; wat in de machine ruimte bespaart. Er is geen extra interface tussen spanner en opname-pallet nodig, waardoor een hoge opslagcapaciteit met een klein oppervlak wordt gerealiseerd.

Het systeem kan snel – zelfs tijdens het gebruik – worden omgeschakeld. Ook beladen en ontladen van producten is volgens Leering mogelijk zonder machine-stop. De operator heeft toegang tot de volledige opslag van producten met slechts één handeling, waardoor directe (kwaliteits-) controle mogelijk is tijdens productie.

Op nieuw én bestaand

Automatiseringsoplossingen van Lang-Techniek kunnen ook achteraf gemakkelijk worden ingebouwd in ‘oude’, al aanwezige machines (ook die machines zonder voorbereiding voor aansturing van de spaninrichting door een machinetafel). Daarmee kan de levenscyclus van een machine fors worden verlengd. “De Lang-automatiseringsoplossingen zijn bovendien snel te installeren en te gebruiken, zodat extra productiecapaciteit snel beschikbaar is.”

Leering Hengelo staat onder meer op de Machineering in Brussel (stand B48) en op De Brabantse Metaaldagen, (stand B120).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven