Nieuws

‘Automatisering, digitalisering en AM’

Veel belangstelling voor de persconferentie van Masahiko Mori en Christian Thönes (foto: Metaal Magazine)

DMG Mori zet meer dan ooit in op automatisering en (geïntegreerde) digitalisering voor de machines, bewerkingsprocessen en aanvullende diensten. De machinebouwer geeft aan dat dit zowel richting digitale planning en digitale monitoring gaat als digitale service & maintenance. Additive manufacturing blijft eveneens een belangrijke pijler van het bedrijf.

“We maken onze klanten bedrijfsklaar voor de fabriek van de toekomst”, zei topman Christian Thönes tijdens het jaarlijkse Open House van DMG Mori in het Zuid-Duitse Pfronten. Hij en mede-topman Masahiko Mori schetsen waar het bedrijf naartoe wil. En dat is meer dan ooit richting automatisering, digitalisering en AM.

Metaalbewerkend Nederland is vergeleken met andere landen sowieso al sterk geautomatiseerd, geeft John Kooning van DMG Mori Netherlands aan. “En zeker met ons huidige tekort aan goede techneuten moet je als metaalbedrijf wel automatiseren.”

Van de 80 machines die in Pfronten getoond zijn, was een derde geautomatiseerd. Daarnaast zijn diverse integrale oplossingen van machines met automatiering opgesteld.  Ook was de productie in de Famot-fabriek in het Poolse Pleszew en Deckel Maho in Seebach live te volgen.

Machines

Als splinternieuwe machines werden tijdens de rondleidingen het nieuwe hogesnelheids-bewerkingscentrum DMP 70 voor serieproductie en de Lasertec 125 Shape voor 3D-lasertexturing van werkstukken tot 2600 kg.

In de fabriek worden onder meer enorme machines samengesteld, waaronder een opstelling met 2 DMU 600 P-machines die in juli 2019 bij de Famot-fabriek in Pleszew wordt geplaatst. Deze machines worden gebruikt voor het produceren van machinecomponenten voor DMG-machines. Voor de fabriek in het Japanse Iga wordt de DMC 340 µ precision gebouwd.

Geïntegreerde productie

Het zwaartepunt van de aandacht in Pfronten lag op automatisering, digitalisering en het koppelen van machines, waardoor geïntegreerde productieoplossingen mogelijk zijn. DMG Mori stelt de focus te leggen op waardetoevoeging in de keten, die loopt van productieplanning naar het monitoren van de productieprocessen en verbonden activiteiten.

Het protfolio omvat naast de machines automatisering voor werkstukhandling, pallethandling en robotcellen. De tweede generatie Robo2Go was te bewonderen. Het bedrijf heeft al 300 robots verkocht en het worden er snel meer. Masahiko Mori denkt aan zeker 1000 systemen voor de komende 3 jaar. Er was tijdens het open huis verder onder meer een DMU monoblock met PH 400 pallethandling te zien.

AM

Het bedrijf kiest bij additive manufacturing voor poederbedprinters. Binder jetting is volgens Thönes wel snel maar op dit moment alleen voor gemakkelijke werkstukken. Bovendien is het nog niet nauwkeurig genoeg, waardoor het op korte termijn geen optie voor het bedrijf is.

In 2017 haalde DMG Mori een topjaar en ook over 2018 voorziet het bedrijf recordcijfers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven