Automatisering bij Bender tijdens Demoweek • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Automatisering bij Bender tijdens Demoweek

Bendertechniek uit Veenendaal demonstreert tijdens de Demoweek, 15-18 maart in Ede en Veenendaal, o.a. automatiserings-oplossingen van Teqq, BMO en Cellro gekoppeld aan YCM en Matsuura bewerkingscentra.

Bendertechniek toont een aantal mogelijkheden om het metaalbewerkingsproces  efficiënter te laten verlopen. O.a. een ‘integrated product handling’-systeem van Teqq,  een in een bewerkingscentrum geïntegreerd systeem, bestaande uit een produktgrijper in de hoofdspil, een voorraadbak met ruw materiaal en een automatische klem gemonteerd in een vertikaal bewerkingscentrum van YCM. Na het bewerken van een produkt wordt de grijper automatisch in de spil gezet en wordt het bewerkte produkt opgepakt en in de voorraadbak gelegd.  Daarna wordt een nieuw stuk ruw materiaal in de klem gezet, voor een nieuwe bewerking.

 

Bender

Bendertechniek demonstreert tijdens de Demoweek ‘adaptive feed control’ van Heidenhain op een Lagun bedfreesmachine, model GBM 42, die uitgevoerd is met een automatische gereedschapwisselaar en een in twee vlakken automatisch indexeerbare freeskop (foto: Bendertechniek).

 

BMO

Ook demonstreert  Bender een kleine flexibele robotcel, de Compact Loader van BMO. Dit is een cel met een voorraadmagazijn en een Motoman robot  voor product handling,  gekoppeld aan een YCM vertikaal bewerkingscentrum. De robot laadt onbewerkte delen uit het eigen voorraad magazijn in de machine en haalt de bewerkte produkten uit de machine en slaat deze in het voorraad magazijn op.

 

Cellro 

Een derde automatiseringsoplossing bij Bender is een robotcel van Cellro bestaande uit een palletmagazijn, een werkstukmagazijn, een gereedschappenmagazijn en een Fanuc robot, gekoppeld aan een vijfassig bewerkingscentrum model MX520 van Matsuura. De robot kan produkten in de automatische klem in de machine zetten en er ook weer uithalen, maar kan ook complete  pallets met produkten wisselen en zelfs gereedschappen kunnen in het kettingmagazijn van de machine worden geplaatst en er ook weer uit worden gehaald.

 

Top Solid

Ook koppelt Bender tijdens de Demoweek een 3D CADCAM-pakket, TopSolid van Bemet,  met een vijfassig bewerkingscentrum , model MX520 van Matsuura, om aan te tonen hoe belangrijk de voorbereiding is voor vijfassig simultane freesbewerkingen.

 

Adaptive feed control

Tenslotte vraag Bender aandacht voor ‘adaptive feed control’, dit is  een functie in de Heidenhain TNC530 besturing, waarbij de voedingssnelheid tijdens een freesbewerking automatisch wordt aangepast afhankelijk van de belasting. Wanneer de belasting toeneemt, neemt de voedingssnelheid af. Hierdoor ontstaat een optimale verspaningssituatie, waardoor de uiteindelijke verspaningstijd zal verminderen en de standtijd van de gereedschappen langer wordt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven