Automatiseren vóór productie: Smart Pallet Mover • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Automatiseren vóór productie: Smart Pallet Mover

Nu verdere stijgingen in productiviteit nauwelijks meer bereikt worden met betere prestaties van productiemachines, wordt steeds meer gekeken naar de materiaaltoevoer van die machines. Interroll brengt de nieuwe Smart Pallet Mover (SPM). Dit is een flexibel en modulair palletbeheersysteem dat aanpasbaar is aan de meest uiteenlopende toepassingsvereisten in industriële productie. Volgens Interroll zijn productiviteitsstijgingen mogelijk tot 30%, vergeleken met handmatige handling.

Met de nieuwe SPM kunnen gebruikers werkprocessen al automatiseren vóór de machineproductie. Zo worden handmatige activiteiten in veiligheidskritische zones vermeden worden. Ook kan de palletwerkstroom gemanaged worden door op het juiste moment te bufferen, te sorteren, te sequencen en te transporteren.

Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van machinestilstand en dus voor een optimalisatie van de return-on-investment (ROI) van de machineproductiecellen.

Kostbare productieonderbrekingen bij de materiaaltoevoer naar de machines worden zo voorkomen, maar ook het risico op ongevallen tijdens bedrijf.

Aanvulling voor onbemand intern transport

De Smart Pallet Mover is een palletbeheeroplossing voor het automatiseren van pallettransport rond productiemachines en voor productiegerelateerde picking- en sequencingprocessen, die ook kan worden toegepast in Industrie 4.0-omgevingen.

De SPM is ontworpen voor het transporteren, sorteren en bufferen van dozen of pallets met een gewicht tot 1000 kilo. Het is een mobiel en autonoom werkend materiaalstroomsysteem dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt als kostenefficiënte aanvulling op of als vervanging van vorkheftrucks of agv’s.

Verschillende modules

De Smart Pallet Mover bestaat uit verschillende modules. Centraal staat een mobiele unit (SM1000 Mover) die onder de niet-aangedreven transportsecties doorloopt en daarop liggende pallets verplaatst. Een transferwagen (SM2000 Transfer Car) die over een rail rijdt, kan de pallets tussen parallelle transportsecties transporteren.

“Een 3D onlinetool, de SPM Layout Configurator & Pallet Flow Simulator, zorgt voor snelle en eenvoudige systeemconfiguratie en voor computersimulatie van de geplande werking”, aldus Jens Strüwing, executive vice president Products & Technology bij Interroll.

‘Betere concurrentiepositie’

De flexibiliteit van de oplossing, het gebruik van bewezen technologieën en de zeer korte terugverdientijd garanderen dat gebruikers hun concurrentiepositie aanzienlijk kunnen verbeteren, stelt het bedrijf.

De Smart Pallet Mover is eenvoudig te installeren, te bedienen en te onderhouden, stelt Interroll. De modulaire plug-and-play oplossing kan dus zonder langdurige productieonderbrekingen in bedrijf worden genomen, ook bij moderniseringsprojecten.

Netwerkmogelijkheden op basis van wereldwijde datastandaarden, zoals Rest API en JSON, zorgen voor maximale compatibiliteit en gebruiksgemak, aldus het bedrijf.

Ook op oneffen vloeren

De transportbandmodules kunnen, indien nodig, zeer eenvoudig opnieuw worden geconfigureerd. En dankzij in hoogte verstelbare steunen is de installatie van het systeem zelfs op oneffen vloeren mogelijk.

Er valt nog veel productiviteitsverbetering te behalen in intern transport, stelt het bedrijf. De gemiddelde automatiseringsgraad van het intern transport bij middelgrote bedrijven bedroeg slechts 53%.

9% had zelfs een automatiseringsgraad van minder dan 25%. Dat blijkt uit de enquête ‘Production Logistics in Medium-Sized Businesses’, die Interroll vorig jaar publiceerde.

Met dit nieuwe aanbod speelt Interroll in op het feit dat productiemanagers zich steeds meer op material handling richten.

Internationale prijzen

Nog voor de officiële marktintroductie had de SPM al twee internationale prijzen binnen. De oplossing kreeg in 2021 de Red Dot Award, Product Design 2021 en werd finalist bij de International Intralogistics and Forklift Truck of the Year Award (IFOY Award).

Meer informatie:

Productielogistiek volgens Interroll en video van de Smart Pallet Mover
(premium)

(premium: alleen voor abonnees MTL Metaal Magazine)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven