Augmented reality versterkt Nederlandse smart industry • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Augmented reality versterkt Nederlandse smart industry

De HoloLens van Microsoft in combinatie met diverse apps, maakt augmented reality mogelijk in de maakindustrie (foto: YP Your Partner)

Iemand met een goed stel handen kun je met de HoloLens van Microsoft aan de meest complexe machines laten werken. Doordat live beelden uit de werkelijkheid worden aangevuld met digitale informatie uit de cloud, weet hij precies wat hij waar, wanneer en hoe moet doen. High tech pionier Theun Prins voorspelt dat deze zogenaamde augmented reality de maakindustrie in Nederland groot zal maken. “De HoloLens is het begin van een nieuw tijdperk en de inzet ervan kan van de Nederlandse smart industry een wereldwijde koploper maken.”

 Met zijn bedrijf YP Your Partner bedient Prins vanuit Drachten de hele wereld. Zijn softwareplatform C.A.R.S. is toonaangevend op het gebied van monitoring, beheer en bediening van installaties, gebouwen en objecten op afstand. ”We hebben met de HoloLens de toekomst in handen. Door als een van de eersten in Nederland te experimenteren met toepassingen voor de HoloLens lopen wij voorop. Vandaag ontwikkelen wij de apps voor de smart industry van morgen.”

Wow-factor

De HoloLens is een bril die de werkelijke wereld versmelt met de digitale wereld: augmented reality (AR). Aan een live beeld van de werkelijkheid worden digitale elementen toegevoegd. “Dat merk je meteen als je de bril draagt, die heeft een enorme wow-factor. Iedereen die hem opzet krijgt een glimlach van oor tot oor. Het is niet de vraag wát er allemaal kan, maar waar beginnen we mee.” Door deze techniek wordt samenwerken nog gemakkelijker. “We kunnen in een ruimte de meest complexe processen visualiseren, er omheen lopen en aanpassen. Op afstand kunnen mensen begeleid worden op een voor de mens natuurlijke manier. Je hoeft geen toetsen of scherm te bedienen, je hebt beide handen vrij en kunt stemcommando’s geven, terwijl je om je heen allerlei dingen ziet gebeuren.” Voor Theun is het dan ook helder dat de HoloLens een nieuw tijdperk aankondigt. “Van de zorg tot gaming en van de industrie tot educatie en wetenschap, overal krijgen we te maken met deze nieuwe technologie. Onze klanten verkopen straks niet alleen machines en apparaten, maar staan dankzij de HoloLens met onze apps direct in contact met hun afnemers en verzamelen bovendien waardevolle data om hun product nog beter te maken.”

Smart industry

Prins voorspelt een belangrijke rol voor augmented reality in de vaderlandse maakindustrie. “Iedereen verdient een uitdagende baan. Om een welvarend land te blijven, moeten wij in Nederland de slimste machines en fabrieken bouwen die de beste producten ter wereld maken. Onze apps koppelen de HoloLens aan deze machines, waardoor alles mogelijk wordt en de smart industry in Nederland een wereldwijde koploper kan worden die zorgt voor voldoende en uitdagend werk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven