Ga naar hoofdinhoud

Augmented reality als hulpmiddel bij verspaning

Een CNC-operator kan met een AR bril of tablet extra informatie opvragen over de bewerking aan een CNC-machine (foto: Mitsubishi Electric/Fraunhofer IPT).

Augmented reality kan een extra hulpmiddel zijn bij CNC-besturing. Mitsubishi en Fraunhofer IPT tonen op de EMO 2017 een nieuw AR-systeem met Android tablets en smart glasses. Dit systeem informeert de CNC-operator via mobiele devices, als een AR-bril, welke stappen hij moet nemen, bijvoorbeeld bij een machinestoring. Dat meldt Made-in-Europe.nu.

Het smart informatiesysteem dat op de EMO wordt gedemonstreerd, geeft CNC-operators realtime informatie, via een pop-up op een tablet of bril. Zo geeft het systeem bijvoorbeeld aan waarom een machine niet start (bijvoorbeeld omdat een machinedeur niet goed dicht zit). Ook volgt een waarschuwing als de machine voor belangrijk onderhoud staat of als slijtage is opgetreden. Dat melden Mitsubishi Electric en het Fraunhofer IPT in Aken.

Sneller ingrijpen mogelijk

Video’s maar ook tekstboodschappen, eventueel geprojecteerd op de smart glasses, informeert over de te nemen stappen om de machine weer aan de praat te krijgen. En omdat de besturing ook realtime signalen stuurt als een van de componenten een storing geeft, kan de operator veel sneller ingrijpen. Dit alles spaart kostbare tijd waardoor de machine weer snel inzetbaar is.

Nieuwe mensen sneller inzetbaar

Mitsubishi Electric en Fraunhofer IPT denken dat slimme apparaten ook bijdragen aan het terugdringen van het tekort aan vakmensen. Nieuwe medewerkers, zonder veel ervaring, zijn met AR brillen en slimme tablets sneller inzetbaar. De technologie ondersteunt bij beslissingen en taken.

Hulp bij trainingen

Naarmate machines complexer worden, kunnen ook ervaren CNC-operators met smart glasses gemakkelijker de machines bedienen. De devices kunnen gebruikt worden voor trainingsdoeleinden. Het systeem werkt met alle commercieel beschikbare slimme brillen en tablets op Android.

Mitsubishi Electric en Fraunhofer IPT presenteren het systeem op de EMO 2017 in hal 25, stand B94.

Bekijk ook:

 

Dossier EMO
Metaal Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven