Audi en Voith in ontwikkeling CFRP • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Audi en Voith in ontwikkeling CFRP

Audi en Voith GmbH gaan een samenwerking aan met als doel de serieproductie van met (koolstof)vezel versterkte materialen (CFRP: Carbon Fiber Reinforced Polymer) dichterbij te brengen. Daartoe ontwikkelen Audi en Voith onder meer een verregaand geautomatiseerd productieproces.

De focus van de samenwerking tussen Audi en Voith ligt op de verdere ontwikkeling van een geautomatiseerd massaproductieproces van met vezels versterkte materialen. Audi en Voith richten zich daarbij niet alleen op het productieproces van ‘conventionele’ met vezel versterkte kunststof, maar ook op de ontwikkeling en de productie van nieuwe hightech materialen. Het gebruik hiervan heeft grote voordelen. De innovatieve materialen zijn efficiënt, sterk en uitzonderlijk licht.

 

Audi Voith CFRP

Audi maakt al lange tijd gebruik van met vezels versterkte kunststof, bijvoorbeeld in de Audi R8 (foto: Paul Quaedvlieg)

 

Door de samenwerking met Voith komen de voordelen daarvan (laag gewicht, uitermate sterk) voor grote volumes in beeld. In eerste instantie gaat het daarbij om specifieke projecten. Een belangrijk bijkomend aandachtspunt is de recyclebaarheid van deze ‘nieuwe materialen’. Ook op dit gebied werken Audi en Voith nauw samen.

 

Logische samenwerking

Voith heeft een jarenlange ervaring bij de toepassing van CRFP. Bij Audi behoort lichtgewicht architectuur tot de belangrijkste technologische pijlers. Dat komt vooral tot uiting in de door Audi ontwikkelde Audi Space Frame-technologie. Audi past nieuwe materialen als CRFP al jaren op relatief kleine schaal toe. Door de samenwerking met Voith kan het grote potentieel van lichtgewicht materialen optimaal worden benut.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven