Atag-productielijn voor lang én kort personeel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Atag-productielijn voor lang én kort personeel

Atag Warmte heeft samen met Rimas een nieuwe productielijn van haar cv-ketels ontwikkeld, inclusief trolleys en railsysteem in de vloer. De lijn is efficiënter en heeft voor lange én korte medewerkers een betere ergonomie dan de bestaande lijn, waarbij de ketels aan een rail hangen. Met de nieuwe lijn erbij heeft Atag haar productiecapaciteit uitgebreid.

Het Achterhoekse bedrijf produceert haar cv-ketels tot nu toe in een speciaal voor haar ontwikkelde rail-productielijn. Cv-ketels worden daarbij via de rail van montageplek naar montageplek geschoven.

Elke productiemedewerker is bij de bestaande lijn verantwoordelijk voor één vaste montageplek en voert daar steeds dezelfde handeling uit. Medewerkers krijgen een vaste takttijd waarna alle cv-ketels naar een volgend werkstation schuiven.

“Hoewel de bestaande productielijn nog steeds goed voldoet, kan het natuurlijk altijd beter”, aldus Atag.

Ergonomisch en flexibel

Hoogste prioriteit voor de nieuwe productielijn had een betere ergonomie, zodat deze beter geschikt werd voor medewerkers met diverse lengtes. Die nieuwe lijn moest bovendien flexibel worden zodat deze gemakkelijk aanpasbaar is om andere en meer ketels te produceren.

Atag, dat alle cv-ketels in Nederland produceert, werkt al jaren met Rimas. Dit bedrijf uit Beringe kent het productieproces van Atag dan ook heel goed. Daarom werd Rimas gevraagd om mee te denken over de inrichting van de nieuwe productielijn.

Het bedrijf heeft het nieuwe productieproces ontworpen samen met Sander van den Berg, manager Production Engineering bij Atag Verwarming.

In hoogte verstelbare trolleys en railsysteem in vloer

Nadat Rimas het concept had gebouwd en getest, leverde het bedrijf uiteindelijk op maat gemaakte en in hoogte verstelbare trolleys inclusief een railsysteem in de vloer.

De verstelbaarheid in hoogte zorgt voor ergonomische werkplekken die voor productiemedewerkers van elke lengte ideaal zijn. Het maakt het werken aan de cv-ketels lichter en bezorgt medewerkers minder fysiek ongemak.

In de nieuwe productielijn produceren montagemedewerkers voortaan de complete cv-ketel. De cv-ketelkast komt op een trolley met geïntegreerde productdrager te staan.

Werk afwisselender

Elke montagemedewerker loopt met de in aanbouw zijnde cv-ketel mee van montageplek naar montageplek. Het werken aan één en dezelfde cv-ketel maakt het werk voor medewerkers afwisselender en interessanter. Zij voelen zich verantwoordelijk voor het eindresultaat van hun eigen ketel.

Het productieproces is bovendien beter controleerbaar waardoor medewerkers beter kunnen worden gecoacht.

Het slimme railsysteem in de vloer zorgt ervoor dat trolleys moeiteloos voortbewegen en automatisch de juiste richting naar een volgend werkstation volgen. Het railsysteem zorgt bovendien voor een efficiënte indeling van de ruimte en biedt voor veel rust en structuur in het productieproces.

Vaste takttijden

Net als in de oude lijn, wordt in de nieuwe productielijn gewerkt met vaste takttijden. Voor elke montagehandeling in het productieproces bestaat eenzelfde vaste tijd.

Wanneer de zoemer gaat, schuift elke montagemedewerker zijn trolley, met daarop de in aanbouw zijnde cv-ketel, door naar het volgende werkstation. Daar staan (aan de linkerzijde) alle benodigde onderdelen, en (aan de rechterzijde)al het benodigde gereedschap klaar.

De trolley is in hoogte verstelbaar en kantelbaar zodat alle aansluitpunten en onderdelen van de cv-ketel optimaal bereikbaar zijn. Het komt de efficiency ten goede.

‘Net Lego’

“Het Bosch Rexroth-systeem waarmee Rimas werkt is net Lego en daardoor heel flexibel en erg geschikt voor betaalbaar maatwerk”, vertelt Sander van den Berg van Atag.

“De nieuwe productielijn is eenvoudig aan te passen als we nieuwe cv-ketels in productie willen nemen. Dat maakt onze time-to-market sneller en het klantspecifiek leveren eenvoudiger. De lijn is bovendien eenvoudig uit te breiden in capaciteit.”

‘Nauwkeuriger gewerkt’

“De verbeterde ergonomie maakt de medewerkers erg blij”, zegt hij, “onder andere door de lagere fysieke belasting. Doordat montagemedewerkers hun werktrolley kunnen kantelen en doordat ze voortaan de hele cv-ketel van a tot z monteren, wordt er nauwkeuriger gewerkt.”

Het werken aan de nieuwe productielijn is wel wat complexer geworden, geeft Van den Berg aan. “Elke medewerker moet nu alle handelingen kunnen uitvoeren. Maar dat lossen we op door iedereen eerst in te werken aan de oude productielijn.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven