Artificiële maagd lokt mannetjes • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Artificiële maagd lokt mannetjes

Nikolay Dimov van het onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente heeft een apparaatje ontwikkeld voor gedragsonderzoek bij insecten. Het is geïnspireerd op de vrouwtjesmot die met chemische stofjes, zogenaamde feromonen, mannetjes naar zich toe lokt. Het apparaatje – in wezen een minuscuul laboratorium – is in staat om deze feromonen te produceren en te verdampen.

De microreactor van het minilab produceert met behulp van ‘mottenenzymen’ een zeer kleine hoeveelheid van een feromoon dat de vrouwtjesmot gebruikt om het mannetje naar zich toe te lokken. Het gaat hierbij, net als bij motten, om hoeveelheden van enkele nanogrammen (één nanogram is 0,000000001 gram). De microverdamper vormt dampwolkjes met daarin het feromoon. Eén microreactor kan één feromoon produceren, maar door meerdere microreactoren aan de verdamper te koppelen kun je ook een mix van feromonen uitzenden in een zelfgekozen concentratie. De microreactor kan zo ingericht worden dat je er het feromoon naar keuze mee kunt maken.

 

Universiteit Twente

Het systeem bestaat uit twee delen: een microreactor en een microverdamper. Beide zijn kleiner dan een postzegel (foto: UT)

 

Windtunnel

Het apparaatje is bestemd voor onderzoek naar het gedrag van insecten. Het is dan ook in een windtunnel getest met daarin levende mannelijke motten. Daar bleek het apparaatje inderdaad de mannetjes aan te trekken, net zo sterk als maagdelijke vrouwelijke motten dat doen. Voordeel van het apparaat, boven traditionele lokmiddelen, is dat je er nauwkeurig mee kunt bepalen hoeveel van welk feromoon je precies wil afgeven.

 

(bron: UT)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven