TIG-kwaliteit met MIG-snelheid • Metaal Magazine
Nieuws

TIG-kwaliteit met MIG-snelheid

ARCLINE PP.
Arcline PP.

Arcline PP, van Linde Gas Research & Development-afdeling in München, biedt nieuwe mogelijkheden op lasgebied. Linde heeft zich gericht op het ontwikkelen van een proces waarbij bestaande technieken het uitgangspunt waren. Gezien de groeiende vraag naar aluminium in de markt en de complexiteit van het lassen is gekozen voor dit materiaal als startpunt.

In de meeste gevallen wordt hierbij MIG-lassen of TIG-lassen toegepast. Het MIG-lassen voornamelijk voor de productiviteit, en het TIG-lassen met name voor de bekende hoge kwaliteit. Waar met het MIG-lassen lassnelheden van 40 tot 100 cm/min gehaald worden, zal dit bij het TIG-lassen maximaal 20 cm/min zijn. Met Arcline PP is Linde erin geslaagd deze twee proceskenmerken tot één proces samen te voegen, met lasresultaten tot wel 2 m/min.

Hoog vermogen op pluspool

Traditioneel wordt bij het TIG-lassen met wisselstroom gelast. Dat gebeurt met name voor twee belangrijke eigenschappen: tijdens de plusfase zorgt de lasboog voor een reinigende werking van het materiaaloppervlakte, en tijdens de minfase krijgt het lasbad een betere inbranding. Huidige lastoortsen zijn niet in staat om met hoge vermogens op de pluspool te lassen, omdat de wolfraam elektroden dan te heet worden, met het risico op wolfraam in sluitingen en daarmee afkeur.

Superieure lassnelheden

De speciaal ontwikkelde Arcline PP TIG-lastoorts maakt het mogelijk om tot 450 ampère op de pluspool te lassen. Dat zorgt dat met het TIG-proces en de kwaliteit ervan, lassnelheden tot 2 m/min te halen zijn.

Een dubbele gascup zorgt dat het booggas gefocust wordt, waarmee de inbrandingsdiepte gestuurd kan worden. Een tweede gasflow dient als beschermgas. De maximaal reinigende werking van de lasboog zorgt ervoor dat voorbewerking niet of nauwelijks nodig is. Eenzijdige lasverbindingen tot 10 mm zijn zonder voorbewerking realiseerbaar, met resultaten zonder poreusheid.

Resultaten Arcline PP

Het Arcline PP-proces is een oplossing voor bedrijven die geautomatiseerd aluminium laswerk verrichten. Grote voordelen ten opzichte van het huidige MIG- en TIG-lassen zijn: TIG-kwaliteit met een MIG-snelheid, geen voorbewerking, geen nabewerking, geen kans op insluitingen, geen porositeit, minimale lasrook en weinig geluid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven