Ga naar hoofdinhoud

Arcam 3D-print met EBM

Arcam heeft de EBM techniek ontwikkeld voor titanium en Inconel materialen (foto's Arcam)

Het Zweedse Arcam maakt voor het 3D-printen geen gebruik van een laser maar van EBM (Electron Beam Melting) De Arcam EBM machines maken gebruik van een elektronenbundel dat met een hoog vermogen de energie opwekt die nodig is voor het smelten van metaal. Het voordeel van EBM is dat de vermogens hoger zijn dan bij het lasersinteren waardoor de machines sneller en daardoor economisch verantwoord voor productie gebruikt kunnen worden.

Een schematische weergave van het EBM systeem van Arcam
Een schematische weergave van het EBM systeem van Arcam

 

De elektronenbundel wordt beheerd door elektromagnetische spoelen. Met het Arcam Multibeam systeem kunnen snelle en nauwkeurige elektronenbundels van 3000 W worden opgewekt die meerdere smeltbaden tegelijk kunnen handhaven. Het EBM proces vindt plaats in een vacuümkamer en bij een hoge temperatuur. Dit resulteert in spanningsvrije componenten met materiaaleigenschappen die vergelijkbaar zijn met materialen die door smeden tot stand zijn gekomen.

Restspanning

Doordat de elektronenbundel bij elke laag het hele poederbed verwarmt ontstaat er een ideale omgevingstemperatuur voor het specifieke materiaal. Hierdoor zijn de werkstukken vrij van restspanningen. Op dit moment is de EBM techniek alleen nog toepasbaar bij titanium en Inconel. Arcam wordt sinds kort vertegenwoordigd door Glavimans Machines uit Stellendam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven