Apex Dynamics introduceert curvic plate rondsel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Apex Dynamics introduceert curvic plate rondsel

Apex Dynamics heeft, na vragen van onder meer fabrikanten van plaatsnijmachines en boorstraten, een nieuwe manier geïntroduceerd om het rondsel aan haar tandwielkast te monteren: het curvic plate rondsel (foto's: Apex Dynamics).

Apex Dynamics heeft een nieuwe manier geïntroduceerd om het rondsel aan haar tandwielkast te monteren: het curvic plate rondsel. Dit als reactie op de vraag van fabrikanten van hoognauwkeurige toepassingen, zoals robotica, plaatsnijmachines en boorstraten.

De producent van spelingsarme tandwielkasten, tandheugels en rondsels ontwikkelde deze curvic plate rondsel oplossing, die resulteerde in een veel hogere flexibiliteit, inzetbaarheid, spelingsvrije montage en korte levertijden. Dat meldt AT Aandrijftechniek.

Bij het ontwerp van een lineaire aandrijving met tandheugel en rondsel is het rondsel vaak de beperkende factor. Omdat de bevestigingsgaten van de tandwielkast een genormaliseerde diameter hebben, is de keuze voor het tandenaantal van het rondsel vaak beperkt: klein (zodat de tanden niet de bevestigingsgaten in de weg zitten) of groot (zodat de bouten ín het rondsel vallen). Daartussen zit echter een voor fabrikanten interessant bereik op het gebied van koppel, kracht en nauwkeurigheid. De oorspronkelijke oplossing was: vaste af-fabriek montage van het rondsel.

Curvic plate rondsel

De nieuwe gepatenteerde oplossing bestaat uit 2 delen; een voetplaat welke aan de tandwielkast gemonteerd wordt en het rondsel zelf. Deze passen middels de curvic koppeling perfect en spelingsvrij op elkaar. Hierdoor kan een rondsel gemonteerd worden aan de flensreductor zónder beperking van het aantal tanden (bijvoorbeeld bij een steekcirkel van 63 mm en een diameter van het rondsel van 63,6 mm). Het rondsel en de tandwielkast worden bij vaste af-fabriek montage als één onderdeel geleverd, dit heeft alleen als nadeel dat bij slijtage of specificatieverandering de complete unit vervangen moet worden. Met het door Apex Dynamics ontwikkelde “curvic plate” rondsel is dat verleden tijd.

Voordelen:

•Maximale vrijheid met betrekking tot het tandenaantal.
•Hoge koppels kunnen overgebracht worden.
•Spelingsvrije montage.
•Zelf centrerend en nastelbaar door de convex en concaaf gevormde tanden.
•Elke ratio, elke nauwkeurigheid, elke module en elk tandenaantal SNEL te leveren.
•Uitwisselbare rondsel of tandwielkast
•Past op elke tandwielkast met ISO9409 flens,
(Robotflens) zoals de Apex Dynamics PD, AD en AH serie.
•Ook geïntegreerd te leveren middels de AP serie

Het curvic plate rondsel is oppervlaktegehard, dubbel nageslepen, leverbaar in rechte en schuine vertanding, van module 2 t/m 10 en altijd in kwaliteitsklasse DIN4 / tanddikte tolerantie e24.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven