Ambachtseconomie op zoek naar half miljoen vakmensen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ambachtseconomie op zoek naar half miljoen vakmensen

Een voorbeeld van een mooie, ambachtelijke bewerking: het forceren van metaalplaat zoals gedemonstreerd tijdens een EuroBlech in Hannover (foto: Reinold Tomberg)

De Nederlandse ambachtseconomie moet tot 2025 op zoek naar 485.000 nieuwe vakmensen. Dat komt door groei van de sector en omdat veel ambachtsmensen uitstromen. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Ambachtseconomie (CvAE) op basis van actueel onderzoek van ABF Research. “Er dreigt een tekort aan ervaren ambachtsmensen met grote gevolgen voor de samenleving en andere economische sectoren. Tegelijk biedt dit ook geweldige kansen voor ambitieuze jongeren en mensen aan de zijlijn van de arbeidsmarkt om een carrière of onderneming in het ambacht op te starten”.

”Het onderwijsstelsel moet vernieuwd worden, bijvoorbeeld via een gebouwloze school, om vakbekwaamheid op een eigentijdse praktijkgerichte manier over te dragen”, stelt Elrie Bakker-Derks, voorzitter van het CvAE. “Alleen samen met de overheid, onderwijsinstellingen, brancheorganisaties, vakbonden en ambachtelijke ondernemers kunnen we daarin succesvol zijn. Doen we niks dan verdwijnen straks veel ambachtelijke beroepen en dan ziet Nederland er heel anders uit.”

Als bijlage: Structuuronderzoek 2015 – Ambachtseconomie:

– Rapport Structuur-onderzoek 

De vraag naar nieuwe vakmensen neemt de komende jaren toe. Uit de ABF Research cijfers blijkt dat door groei en uitstroom tot 2025 485.000 vakmensen nodig zijn om het werk gedaan te krijgen. De vervangingsvraag is daarbij hoog; tussen 2015 en 2024 vertrekt jaarlijks 1 op de zestien werkenden uit de ambachtseconomie. Ambachtelijke sectoren die groeien zijn bijvoorbeeld de creatieve industrie (gamedesigners) en de cluster gezondheid en uiterlijke verzorging.

3 reacties op “Ambachtseconomie op zoek naar half miljoen vakmensen

  • de wolde

    Kortom: de ambachtschool moet terug komen.

  • Henk

    Er dreigt een tekort aan ervaren ambachtsmensen …. alleen de leeftijd telde toch???.
    Als het tekort groot genoeg is zal de beloning misschien wel weer zo hoog worden dat men weer gaat zeggen “hij heeft een goede baan” (goede baan staat voor veel geld en heeft niets met de inhoud te maken)
    In Duitsland liggen de salarissen veel hoger van mensen die ook echt wat kunnen en heeft men waardering voor een goed ambachtsman. (hier: ach jongen kon je niet een goede baan vinden?)

    In Nederland heb je een goede baan als je goed lucht kunt verkopen vanuit je lekker warme bureautje, managers dus . (zijn nu al 1 miljoen in Nederland die door steeds minder mensen die steeds harder moeten werkende mensen moeten worden onderhouden)

  • Herman

    Voor een groot deel hebben werkgevers dit aan zichzelf te danken er zitten heel veel vakmensen thuis in de ww . alleen die vinden werkgevers schijnbaar te oud,
    bij cao onderhanden wilde zij niets van de bonden weten om te investeren in opleidingen, en dan hebben we het al over een aantal jaren geleden.
    Het komt ook voor een deel dat er meer flexwerkers worden ingezet en zzpers,
    daardoor verdwijnt de leerling dit werd begeleid door een vakman
    leer en stage plekken worden steeds schaarser,
    Doe het zelf winkels zoals gamma praxis hebben minder omzet omdat de jonge generaties steeds minder met hun handen kunnen werken en het liever uit besteden aan klusjes mensen, of een huis kopen die niet te hoeven opgeknapt
    Dat geeft aan dat het aantal mensen in de maak industrie steeds minder worden doordat steeds meer mensen twee linker handen hebben.
    En het probleem ligt ook erg diep ,
    de meeste ouders zien hun kind liever naar havo of vwo gaan want dat wat er onder zit is te laag voor hun ook al is het advies lager willen ze vaak toch dat hun kind niet naar de vmbo gaat het helemaal niet vmbo praktische leerweg
    En sommige opleidingen gezien worden als het afvoer putje van alle opleidingen.
    Vooral de metaal is hier een voorbeeld van
    En dat geeft aan de ambachtelijke beroepen een mega imago probleem hebben.
    wat je niet zomaar oplost,
    ook niet door wat werkgevers nu willen dat er nu financiële en andere opleidingen moeten verdwijnen die in de toekomst geen baan perspectief hebben om zo de leerling in een andere studie richting te dwingen
    De meeste beleidsmakers hebben ook geen idee hoe lang het duurt voordat vakmensen alle vaardigheden onder de knie hebben om een goed vakman of vakvrouw te zijn .
    mijn advies zou zijn geef waar van over duidelijk dat iemand een volwaardig zijn of haar vak verstaat minimaal 30 % meer loon.wat ze duidelijk verdienen,
    en het alleen niet krijgen omdat hun beroep zwaar ondergewaardeerd wordt.
    En het probleem is ook dat een werkgever in het algemeen liever minder werk aan nemen dan zijn vakmensen beter te betalen.
    Ben zelf 40 jaar werkzaam in de metaal en meer dan 25 jaar voorman en Praktijkopleider en heb in de avonduren een hbo studie gevolgd personeel en arbeid,
    een deel wat ik hier schrijf zijn persoonlijke ervaringen en meningen,
    En sommige stukken heb ik uit mijn opleiding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven