Aluminium panter frezen 'teamprestatie' • Metaal Magazine
Nieuws

Aluminium panter frezen ‘teamprestatie’

IJshockeyteam de Augsburger Panther heeft een panter als mascotte. Haimer, fan en sponsor van het team, heeft samen met Open Mind (CAD/CAM-software) een speciale panter ontworpen en uit aluminium gefreesd. Deze zal binnenkort bij het ijshockeystadion te bewonderen zijn en ook tijdens komende metaalbeurzen.

Het bleek geen gemakkelijke opgave, maar het resultaat is een ware ‘showstopper’, zeggen de partners in ‘project Panter’. Het laat volgens hen zien dat 5-assig frezen met Haimer-gereedschapshouders en hardmetalen frezen, qua snelheid, kracht en dynamiek niet onder hoeft te doen voor ijshockeyen.

“Bij ijshockey telt niet alleen snelheid en kracht. Elke speler moet over een uitstekende techniek beschikken en die in een perfect samenspel kunnen toepassen”, vertelt Konstantin Brodowski, hoofd van het Haimer-Application Center. “Hetzelfde geldt bij ons, wanneer de hightech producten van Haimer samenwerken met moderne machines en CAD/CAM-software.”

Dat de gereedschappenfabrikant fan en sponsor is van de Panters, is geen toeval. Het bedrijf staat in Igenhausen, op een halfuurtje van de thuishaven van het ijshockeyteam.

Veelzijdig, flexibel

Het gaat om een veeleisende bewerking. Zo is de staart bijvoorbeeld extreem gevoelig voor trillingen, vanwege de lange, dunne vorm (foto’s Haimer).

Tijdens de zoektocht naar ‘medespelers’ voor het project nam Haimer contact op met CAD/CAM-fabrikant Open Mind, met wie het bedrijf al meerdere jaren samenwerkt. Het bedrijf zei al snel ja.

“Het biedt een ideale gelegenheid om de veelzijdigheid en flexibiliteit van onze software te tonen”, vertelt Christian Neuner, manager Global Engineering Services bij Open Mind.

Hij wijst op overeenkomsten met het roofdier. Zo heeft de software volgens hem veel functies waarmee CAM-gebruikers de machine “tot op het uiterste kunnen drijven, zodat snel het gewenste doel wordt bereikt”.

HyperMill, Duo-Lock Haimer Mill

Basis voor de aluminium panter vormde het CAM-systeem hyperMill van het bedrijf voor het optimaal programmeren van volledig vrije vormen bij 5-assige metaalbewerking.

Haimer gebruikte bij het project onder meer frezen in de Duo-Lock Haimer Mill-aluminiumreeks. De panter werd gefreesd in een DMG Mori HSC70 5-assig lineair bewerkingscentrum dat in het Haimer-Application center staat.

Het eerste model voor de panter ontstond na ongeveer drie weken intensieve samenwerking. De panter is te bewonderen bij Haimer of Open Mind tijdens toekomstige vakbeurzen. Uiteraard komt ook een panter bij de entree van het ijshockeystadion in Augsburg te staan én bij de toegangstunnel voor de teams, zodat de Phanters extra gemotiveerd het ijs betreden.

Bekijk het project op YouTube

Lees uitgebreid over het project, de uitdagingen en welke producten gebruikt zijn in het komende nummer van Metaal Magazine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven