Alternatief multitasker komt naar Nederland • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Alternatief multitasker komt naar Nederland

Machine-layout met nieuw ontworpen B-as en dubbele Y-as (foto: Dymato).

De nieuwe Hanwha langdraaimachine XD26II-V komt nu ook op de Nederlandse markt, meldt leverancier Dymato. De machine is bij de bewerking van kleine complexe producten een alternatief voor de multitasking CNC-draaimachines, stelt Colin Jennings, area sales manager bij Dymato. Dit dankzij de dubbele Y-as en een nieuw ontworpen spelingvrije B-as met 8 gereedschapsposities.

De XD26II-V is de meest uitgebreide Swiss type CNC machine voor kleinere diameters (tot 26 mm) die Hanwha bouwt. Standaard beschikt de machine over twee Y-assen. De hoofd- en subspindel hebben elk hun eigen slede. Hiermee kunnen de beide spindels simultaan het product in de spantang bewerken, wat tot een verdere cyclustijdreductie leidt.

Dit alles maakt dat de cyclustijd, ten opzichte van gangbare CNC-draaimachines, al snel gereduceerd kan worden met 30 tot 40%, zegt Jennings.

Harmonic drive motor

Nieuw in de Hanwha machine is de NC-gestuurde B-as met een harmonic drive motor. Deze bevat 8 gereedschapsposities, waarvan er 4 aangedreven zijn.

De harmonic drive motor levert volgens Dymato een hoog koppel en is volledig spelingvrij. Het hoge koppel komt van pas bij het simultaan bewerken met de hoofd- en subspindel, bijvoorbeeld CNC-draaien en tegelijkertijd 5-assig frezen.

De spelingvrije aandrijving zorgt voor een hoge nauwkeurigheid. Als optie levert Hanwha koeling van het oliebad, waardoor de nauwkeurigheid richting micronbereik gaat.

De XD26II-V is leverbaar met zowel een Fanuc als Siemens besturing. Simultaan bewerken met hoofd- en subspindel (beide 14,4 kW vermogen) is mogelijk, bijvoorbeeld CNC draaien en tegelijkertijd 5-assig frezen. Optioneel is er nog een off-center unit voor diepgatboren.

Van langdraai- naar kortdsraai-machine

Langdraaimachines worden met name ingezet voor serieproductie van lange, slanke onderdelen. Hanwha levert de nieuwe XD26II-V echter ook in een kortdraaiversie en als convertible.

“Gebruikers kunnen de convertible versie zelf ombouwen van een langdraaimachine naar een kortdraaimachine”, zegt Jennings. “Bij het omstellen op een ander product moet je dan precies dezelfde handelingen doen als bij het omstellen van een CNC draaimachine met spantanghouder.” Daarmee is de Hanwha XD26II-V een oplossing voor compleet bewerken van kleine, super nauwkeurige producten.

“In tegenstelling tot in een bewerkingscentrum werk je de producten op de Hanwha-machine volledig in één keer af; ze hoeven niet omgespannen te worden om de laatste zijde te bewerken. Ook dat komt de nauwkeurigheid ten goede”, aldus Jennings.

Hij ziet toepassingen in onder andere de automotive industrie maar ook bij de medische toelevering, zoals de productie van implantaten.

Lees ook:

‘Langdraaier als alternatief voor multitasker’ (17 september 2020)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven