Alle seinen op groen in Duitsland • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Alle seinen op groen in Duitsland

2011 zal voor de Duitse economie een positief jaar worden. Dat blijkt uit enquêtes onder Duitse ondernemingen en inschattingen van Duitse economen. Nadat 2010 de verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen – de voorspelde economische groei van 1,6 procent werd uiteindelijk 3,8 procent – zal de groei ook in 2011 voortduren.

Uit een enquête van het economisch instituut ifo onder Duitse ondernemingen blijkt dat 66 procent een slechts licht afgezwakte groei ten opzichte van het voorgaande jaar verwacht. 19 procent verwacht zelfs dat de groei nog verder zal toenemen.

 

Export

De export was in 2010 de drijvende kracht achter de Duitse groei en dat zal ook in 2011 zo blijven. Toch zal de groei dit jaar in toenemende mate ook op de binnenlandse bestedingen steunen. “De toenemende productie en omzet zorgen er samen met de lage rente voor dat bedrijven meer gaan investeren. Dit biedt ook voor Nederlandse ondernemingen kansen om opdrachten binnen te halen”, aldus Axel Gerberding, directeur van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK).

 

Extra personeel

Naast uitbreiding van machineparken zullen ook personeelsbestanden worden uitgebreid. 21 procent van de ondernemingen geeft aan in 2011 extra personeel in dienst te zullen nemen. Dit heeft een positieve invloed op de inkomens-zekerheid en het consumentenvertrouwen. “De Duitse privébestedingen zullendan ook  toenemen. Goed nieuws voor Nederlandse exporteurs en de Nederlandse logistieke sector”, aldus Gerberding.

 

Groei bestedingen 

Gemiddeld verwachten de economische instituten dat de binnenlandse bestedingen dit jaar met 2 procent zullen stijgen ten opzichte van 2010. Momenteel groeit de Duitse import volgens het Duitse bureau voor de statistiek al sneller dan de export. Ook de importen uit Europese buurlanden profiteren van deze groei, waardoor Duitsland deze landen in 2011 versterkt conjunctureel op sleeptouw zal nemen. “Nederland zal hier als één van de belangrijkste handelspartners van Duitsland zeker de vruchten van plukken”, zegt Gerberding.

 

(bron: Nederlands-Duitse Handelskamer)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven