Ga naar hoofdinhoud

Alarmbellen: DSO werkt niet goed

bron: foto van video Omgevingswet.

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) functioneert niet goed en is niet MKB-vriendelijk. Dat blijkt uit pilots waaraan Koninklijke Metaalunie heeft meegewerkt. Ervaringen uit die pilots hebben alle alarmbellen laten rinkelen. Diverse brancheorganisaties en MKB-Nederland vragen nu in een brief aan de minister en aan de eerste en Tweede Kamer om de Omgevingswet, die het DSO als basis nodig heeft, uit te stellen. Invoering van de Omgevingswet zonder een goed functionerend DSO gaat ondernemers veel last, kosten en frustratie opleveren, geven de organisaties aan. 

De Omgevingswet dreigt op 1 januari 2022 ingevoerd te worden, zonder dat het voor het bedrijfsleven belangrijke Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) mkb-vriendelijk is, stellen ze.

Namens Koninklijke Metaalunie en 7 collega-brancheorganisaties heeft MKB-Nederland daarom een brief naar minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, de Eerste en de Tweede Kamer gestuurd. Daarin benadrukt het bedrijfsleven dat het DSO op dit moment onvoldoende functioneert. “Een goed functionerende DSO is het fundament van de Omgevingswet.”

Huiswerk  

Inwerkingtreding van de Omgevingswet zonder een goed functionerend DSO gaat ondernemers veel last, kosten en frustratie opleveren, stellen zij. Met name mkb-bedrijven hebben groot belang bij goede procedures en handreikingen.

In de brief hamert MKB-Nederland er dan ook op dat invoering van de Omgevingswet geen optie is als het DSO niet op orde is. Derk Jan Meijer, beleidssecretaris Ruimtelijke Ontwikkeling van Koninklijke Metaalunie vult aan: “het kabinet heeft nog huiswerk te verrichten.”

Noodzaak

Het DSO is om vele redenen noodzakelijk. Bijvoorbeeld om volledig op de hoogte te zijn van de algemene regels (onder andere ten aanzien van milieu), met betrekking tot meldingen en vergunningen, de eisen in het omgevingsplan op eigen perceel en in de directe en relevante bedrijfsomgeving.

“Met de huidige wetgeving hebben we hier goede digitale (rijks)hulpmiddelen voor en die willen we mkb-vriendelijk terugzien in het DSO. Dat heeft de politiek ook beloofd bij de ontwikkeling van de Omgevingswet. Helaas hebben wij het kabinet hieraan moeten herinneren”, aldus Meijer.

Zorgelijk

Metaalunie is gevraagd mee te werken aan DSO-pilots. De ervaringen uit de pilots hebben de alarmbellen laten rinkelen. Meijer: “Ik hoop dat ook andere collega-brancheorganisaties snel DSO-pilots mogen doen. Dit vergroot onze gezamenlijke capaciteit, kennis en slagkracht om tot een goed functionerend en mkb-vriendelijk DSO te komen.”

Het kabinet houdt de optie open om de invoeringsdatum van de Omgevingswet te verschuiven naar 1 juli 2022. Als het DSO niet op orde is, is dit een verstandige optie, aldus het bedrijfsleven in de brief.

Pleidooi

Het mkb is niet de enige die tegen DSO-problemen aanloopt. Onder andere gemeenten en grote bouwers lopen ook tegen een onvolledig, niet goed functionerend DSO aan.

MKB-Nederland en de aangesloten branches hopen dat de Eerste Kamer de minister aanspoort haar huiswerk op orde te brengen, alvorens de definitieve invoering van de Omgevingswet in gang te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven