Nieuws

Akzo Nobel verkoopt zonnecellendivisie aan Nuon

Akzo Nobel verkoopt zonnecellenfabrikant Helianthos aan Nuon. Financiële gegevens zijn niet bekendgemaakt. Helianthos was een samenwerkingsverband met Shell Solar om de commerciële productie van flexibele zonnecellen van de grond te krijgen. Deze samenwerking werd iets meer dan een jaar geleden beëindigd nadat Shell haar strategie had aangepast. Akzo Nobel, dat zelf een strategische herschikking van de Chemicals-portfolio heeft doorgevoerd, heeft besloten dat deze activiteit betere groei- en ontwikkelingsmogelijkheden heeft bij een nieuwe eigenaar.

“Hoewel Helianthos een interessante activiteit is, gebaseerd op nieuwe technologie en met uitstekende marktvooruitzichten, past dit onderdeel niet langer binnen onze nieuw vormgegeven activiteiten,” zei Leif Darner, binnen de Raad van Bestuur van de onderneming verantwoordelijk voor Chemicals. “Het was belangrijk een nieuwe eigenaar te vinden die de zeer veelbelovende vooruitzichten van Helianthos op de lange termijn ten volle zou kunnen benutten. We zijn ervan overtuigd dat Nuon het programma met succes zal kunnen voortzetten.”

Nuons Lid van de Raad van Bestuur, Peter Erich, voegde daar aan toe: “Helianthos is een veelbelovende activiteit, die ertoe kan leiden dat op grote schaal huishoudens en bedrijven mede zélf gaan zorgen voor het duurzaam opwekken van hun elektriciteit. Door onze kennis van de markt en onze ervaring op het gebied van duurzame energie zijn wij uitstekend gepositioneerd om deze technologische ontwikkeling in een volgende fase te brengen.”

Over de details van de overgang van medewerkers naar de nieuwe eigenaar wordt nog onderhandeld. Naar verwachting wordt de transactie in het tweede kwartaal van 2006 afgerond. De vakbonden en ondernemingsraden zijn geïnformeerd en de inspraakprocedure zal, voor zover van toepassing, binnenkort van start gaan. Indien nodig zal ook toestemming van de officiële instanties gevraagd worden.

Helianthos, in 1997 door Akzo Nobel opgestart en sinds 2001 ondergebracht in een samenwerkingsverband met Shell, heeft een unieke, gepatenteerde technologie voor de rol-naar-rol-productie van laminaat met flexibele zonnecellen. Het belangrijkste aspect van de zonnecelproductie van Helianthos is de dunne-filmdepositietechnologie, waarbij tijdens het productieproces gebruikgemaakt wordt van een ultradunne film: 20 maal dunner dan een mensenhaar.

Het Helianthos-team wordt ondersteund door een stevig netwerk, waaronder Europese topuniversiteiten en R&D-instellingen. Helianthos is er tevens in geslaagd Nederlandse en Europese subsidies los te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven