Afzien van btw-aangifte? Meld u aan • Metaal Magazine
Nieuws

Afzien van btw-aangifte? Meld u aan

Startende ondernemers en zzp’ers die graag willen afzien van de btw-aangifte (en die zelf hun btw-aangifte doen) moeten zich voor 3 december hebben aangemeld voor btw-vrijstelling. Dat meldt de Belastingdienst.

Afzien van btw-aangifte is mogelijk voor ondernemers met een structurele jaaromzet van 20.000 euro of minder, door deel te nemen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee zijn ze minimaal drie jaar vrijgesteld voor de btw (tenzij hun jaaromzet boven de 20.000 euro komt).

Hangt van diverse factoren af

De Belastingdienst roept deze ondernemers op om te kijken of de regeling iets voor hen is. Of deelname interessant is, hangt af van verschillende factoren en is voor iedere ondernemer anders.

Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst, benadrukt: “Als KOR-deelnemer breng je geen btw in rekening en hoef je geen btw-aangifte te doen. Hierdoor heb je minder administratieve verplichtingen. Maar je mag ook geen btw aftrekken als voorbelasting.”

Veel investeringen?

“Als jij de komende drie jaar veel investeringen gaat doen, is deelname minder gunstig. Ook is het goed om te kijken naar je klantenkring. Heb je vooral particuliere klanten aan wie je diensten levert? Dan kun jij een scherpere prijs bieden als je geen btw in rekening hoeft te brengen.”

Om per 1 januari 2022 deel te nemen aan deze btw-vrijstelling, moeten startende ondernemers en zzp’ers zich uiterlijk 3 december 2021 hebben aangemeld.

Uit een flitspeiling van de Belastingdienst blijkt dat bijna de helft van de startende ondernemers en zzp’ers graag afziet van de btw-aangifte. Het gaat hierbij om ondernemers die zelf hun btw-aangifte doen.

Hulp bij het kiezen

Om ondernemers te helpen bij een voor hen juiste keuze, zette de Belastingdienst verschillende vragen op een rij.

Voorbeeldvragen om te beoordelen of de regeling wel of niet interessant is, zijn: Heeft u een structurele omzet van 20.000 euro of minder? Betaalt u normaal gesproken btw in een jaar? Verkoopt u vooral aan particulieren? Heeft u veel inkopen?

Voor ondernemers die op bovenstaande vragen ‘ja’ kunnen antwoorden, kan de KOR bijvoorbeeld interessant zijn. Ook vinden ondernemers op deze site ervaringen van andere ondernemers die uitleggen waarom zij wel of niet gebruikmaken van de regeling

Vóór 3 december aanmelden

Om per 1 januari 2022 deel te nemen aan de KOR, moet het aanmeldformulier uiterlijk 3 december binnen zijn bij de Belastingdienst. Dit formulier is te vinden op belastingdienst.nl/kor. De aanmelding dient per post verstuurd te worden. Dus doe dit op tijd, laat de Belastingdienst weten.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven