AFMI houdt inzicht met Limis Planner • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

AFMI houdt inzicht met Limis Planner

AFMI uit Hengelo is toeleverancier voor de offshore-industrie, de energiesector en de machinebouw. Met Limis planner houden ze de planning op orde (foto AFMI)

Ruim 20 jaar geleden kwam Limis in contact met twee Hengelose bedrijven te weten AFMI en BVI. Bij beide bedrijven ontstond de behoefte aan een digitale oplossing voor het stroomlijnen van de planning zodat men meer grip zou hebben op de planning, van orderinvoer tot aan de uitvoer. Planningssoftware Limis Planner werd geïmplementeerd voor planning en geïntegreerde urenregistratie.

De planning werd een uitdaging toen AFMI en BVI werden samengevoegd en de planning van beide bedrijven werd geïntegreerd. De lang- en kortlopende klantspecifieke orders met veel bewerkingen, uitbestedingen en inkoop liepen (en lopen nog steeds) dwars door elkaar en er moet rekening worden gehouden met personeel, machines, vaardigheden en gereedschappen. Daarnaast heeft AFMI veel te maken met kwaliteitscertificaten en tracebility voor de offshore-industrie. Deze planning is te hectisch om te kunnen aansturen met Excel.

Oplossing

De planningssoftware van Limis draait ‘stand-alone’ bij AFMI en is daardoor niet gekoppeld aan een ERP-pakket maar wel aan Exact (boekhoudprogramma) en verder aan CAMback voor de uitwisseling van CNC/DNC bestanden. In Exact wordt de financiële administratie gedaan (inkoop- en verkoopfacturen, jaarrekening e.d.) terwijl Limis Planner o.a. het inzicht geeft in kosten en opbrengsten per project en omzetgegevens per klant. Met de integratie van Limis Planner is het mogelijk om het productieproces online te monitoren en bij te sturen. De medewerkers op de werkvloer worden online geïnformeerd over de planning van de verschillende orders. Op de werkvloer zijn touchscreens en barcodescanners geplaatst voor een digitale todo-lijst en de geïntegreerde urenverantwoording. Ook de tweede vestiging van AFMI in het Duitse Heek wordt aangestuurd vanuit de hoofdvestiging in Hengelo. Zowel in Nederland als in Duitsland wordt de registratie/gereedmelding uitgevoerd met behulp van scanners en touchscreens. Deze meldingen worden teruggekoppeld naar de centrale planning in Hengelo. Zo wordt een 24/7 realtime inzicht in de status van orders gegeven. En niet alleen op orderniveau maar ook op managementniveau zijn rapportages te genereren uit Limis Planner.

Opbrengst

“Voordat we Limis kenden hebben we Excel gebruikt voor het aansturen van de planning maar dat is veel te star gebleken om een goedwerkende workflow mee te creëren. Het is erg bewerkelijk en het geeft geen inzicht in kritieke orders. Tegenwoordig is Excel bij ons zelfs verboden. Door het gebruik van Limis Planner is de efficiency met 30% verhoogd en heb ik tevens dagelijks inzicht in de performance dankzij rapportages met kpi’s die in Limis Planner worden gegenereerd. De verschillende overzichten en grafieken geven me het inzicht dat ik nodig heb om mijn bedrijf goed te sturen”, aldus G. Heerink van AFMI.

Todo list van Limis

De laatste versie van Limis Planner, met de nieuwe User Interface met tegels, wordt momenteel gefaseerd uitgerold in de organisatie. Ook het digitaal planbord wordt verder opgetuigd. AFMI wil alles uit het planbord halen wat erin zit om maximale grip te hebben op de toeleveringen, uitbestedingen en het eigen productieproces. Daar zitten ook enkele ‘nice to haves’ bij zoals het clusteren van taken.

Ontwikkelingen

Voor 2015 staat het gebruik van mobiele oplossingen in de organisatie op de rol. Deze functionaliteit is nog in ontwikkeling. Door het gebruik van de tablet wordt de planning binnen het bedrijf mobiel. Ter illustratie: aan de hand van een pallet met materiaal op de werkvloer kan worden afgelezen bij welke order het hoort en wat de status ervan is. Hiermee is tweerichtingsverkeer van de informatieflow mogelijk en hoeft de planner niet terug naar het planbureau om uit te zoeken wat waar bij hoort. Het is direct, snel, geeft inzicht en indien gewenst kan men ter plekke wijzigingen in de planning aanbrengen.

Sparringpartner

AFMI is een belangrijke sparringpartner voor Limis. Ontwikkelde functionaliteiten mag Limis bij AFMI toetsen aan de praktijksituatie. AFMI wijst Limis op omstandigheden zoals deze in de praktijk gelden en door de goede samenwerking komen ideeën naar voren die op de roadmap van Limis belanden voor verdere ontwikkeling. Dat is natuurlijk een win-win situatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven