Nieuws
ADK Techniek ontwikkelde een klantspecifieke manipulatorset met voor ieder model een adapter, om te zorgen dat de klemming voor alle modellen gelijk is. (foto: ADK Techniek)

ADK Techniek, gespecialiseerd in de engineering en bouw van speciaalmachines voor de automatisering van positioneer, las- en snijbewerkingen, ontwikkelde voor Hitachi Construction Machinery Europe (HCME) een manipulatorset voor het roteren van grote en zware gieken van hun graafmachines.

HCME, die in Amsterdam graafmachines en wielladers voor de Europese markt bouwt, koos ADK Techniek als leverancier, door hun expertise en ruime ervaring met de bouw van dergelijke speciaal manipulatoren. ADK Techniek leverde een systeem bestaande uit twee elektromotorisch aangedreven manipulatoren, waarvan één vast opgesteld en de andere verplaatsbaar is en gemonteerd op een rail. De elektromotorisch aangedreven rotatiebeweging gebeurt synchroon. De manipulator is geschikt voor het roteren van 3,5 tons zware gieken in verschillende lengtes. Inzet van het systeem maakt het mogelijk dat de medewerkers van HCME alle zijden van de gieken op schouderhoogte kunnen schuren en plamuren. Daarmee heeft HCME op de afdeling sanding een grote stap op het gebied van ergonomie en veiligheid gemaakt.

Klantspecifieke manipulatorset
De vraag van HCME kon niet worden opgelost met een standaard set manipulatoren. Door de banaanvorm ligt het zwaartepunt van de gieken buiten het opspanpunt, hetgeen hoge eisen stelt aan de klemming in de opname. ADK Techniek ontwikkelde daarom een klantspecifieke manipulatorset met voor ieder model een adapter, om te zorgen dat de klemming voor alle modellen gelijk is. De afstand tussen de twee elektromotorisch aangedreven manipulatoren is handmatig instelbaar. Het geheel staat gemonteerd op een speciaal hiervoor ontworpen vloerplan.
Om veiligheidsredenen is de besturing uitgevoerd met een 2-mans handbediening, die door beide medewerkers gelijktijdig moet worden bediend om de giek te kunnen roteren. Met de investering heeft HCME zowel de veiligheid als ergonomie in het productieproces verbeterd en hebben de medewerkers nu minder tijd nodig voor het hele schuur- en plamuurproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven