Een rondje eind november vorig jaar op de EuroMold 2014 – voor het laatst in Frankfurt (D) – maakte duidelijk dat additive manufacturing uitgegroeid is tot een volwassen productietechniek. Weliswaar nog steeds inzetbaar voor prototyping – waarom niet? -, maar de mogelijkheden voor productiewerk zijn interessant.
Terugkijkend naar de EuroMold 2014 – en vooruitkijkend naar de RapidPro 2015 – blijkt dat belangrijke exposanten als EOS, Concept Laser, 3D Systems, ExOne, Renishaw, Stratasys zich in toenemende mate gaan richten op industriële productieprocessen. Dit zijn hoogwaardige, industriële metaal-toepassingen die intussen in kleinseriewerk vervaardigd (kunnen) worden. Geen prototyping, maar productiewerk.
‘Gewone’ techniek
De EuroMold karakteriseert zichzelf als een beurs voor gereedschapmakers, design en productontwikkeling. Intussen zijn een aantal exposanten van deze beurs een stap verder: ze bieden opgroeitechnieken aan als een ‘gewone’ bewerkingstechniek. Dit komt in de gereedschapkist van een metaalbewerker net zoals de klassieke bewerkingen draaien, frezen, boren, vonken en dergelijke.
Ingeburgerde metaalbeurzen
Dit zal ook betekenen dat additive manufacturing zich in toenemende mate zal manifesteren op ingeburgerde metaalbeurzen. Voor dit jaar heeft EMO Milano 2015 en volgend jaar de Metav 2016 in Düsseldorf (D) al aangekondigd additive manufacturing op te nemen in het beursconcept. Integratie in die beurzen is ook een logische stap in de richting van ‘volwassenheid’ van additive manufacturing. Zoals gezegd: additive manufacturing wordt ‘gewoon’ een van de productietechnieken die ter beschikking staat van de metaalbranche.
Complexe delen
Je ziet dat waar momenteel additive manufacturing met succes ingezet wordt, de vorm en de geometrie van het product veelal beslissend zijn. Als je het bijvoorbeeld niet kunt verspanen of gieten, dan ga je nadenken over additive manufacturing. Niet eerder, want dan heeft het weinig zin. Dat betekent dat je bij additive manufacturing veelal praat over complexe delen.
Beperkte hoeveelheid
Van belang is ook om te weten dat aanbieders van additive manufacturing maar een beperkte hoeveelheid metalen kunnen aanbieden. In principe kun je vanzelfsprekend heel veel metalen inzetten, maar in de dagelijkse praktijk is de keuze beperkt tot metalen waarmee al goede resultaten zijn behaald en waarover uitspraken gedaan kunnen worden over uiteindelijke mechanische waarden als treksterkte, rek, hardheid en dergelijke.
Exotische materialen
Naast vrije vormen lijken de gebruikers van additive manufacturing ook een voorliefde te hebben voor exotische materialen. Je ziet het gebruik van moeilijke materialen als titanium-, chroomnikkel-, chroomcobalt- en andere hightech-legeringen. De verklaring hiervoor is eigenlijk eenvoudig. Vaak zijn dit dure metalen die moeilijk te verspanen zijn. Additive manufacturing als bijvoorbeeld lasersinteren biedt dan voordelen.
In het komend nummer in een artikel veel metaaltoepassingen die we gezien hebben op de EuroMold 2014. Wilt u dat niet missen? Neem dan nu een abonnement op Metaal Magazine.