TBAuctions gaat de activiteiten van BVA Auctions op termijn onderbrengen bij Troostwijk Auctions. Dit om de groei bij beide veilinghuizen optimaal te kunnen faciliteren. Dat betekent dat BVA als apart veilinghuismerk in de loop van 2023 ophoudt te bestaan. Een groot deel van de medewerkers van BVA wordt opgenomen in de Troostwijk-organisatie. Voor de overige medewerkers is in goed overleg met de OR een sociaal plan ontwikkeld.
Eén sterke, efficiënte organisatie is noodzakelijk om de voortgaande groei van de online veilingmarkt in goede banen te leiden, zegt CEO Herberth Samsom van TBAuctions, waar beide veilinghuizen onderdeel van uitmaken.
De afgelopen vijf jaar zijn de veilingomzetten van zowel Troostwijk Auctions als BVA Auctions ruim verdubbeld. Naar verwachting zal deze groei de komende jaren aanhouden.
Tegelijkertijd bleek uit diepgaande data-analyse onder meer dat bijna 85% van het aanbod van Troostwijk en BVA elkaar overlapt. Vandaar dat TBAuctions op termijn kiest voor één afzetkanaal.
Personele consequenties
Het kantoor en magazijn van BVA in Amersfoort worden in de loop van volgend jaar gesloten.
Dit heeft consequenties voor het personeelsbestand. Samsom: “Van de 150 BVA-medewerkers denken we een groot deel te kunnen opnemen binnen Troostwijk, omdat de groei ook ondersteuning van medewerkers vereist.”
“Het deel van het personeelsbestand dat niet kan worden opgenomen binnen Troostwijk zullen we gaan begeleiden naar een nieuwe baan buiten BVA. Er is een goed sociaal plan afgesproken met de Ondernemingsraad.”
Krachtenbundeling
De snelle groei van de online veilingmarkt voor gebruikte goederen en productiemiddelen heeft volgens Samsom meerdere redenen. “Door producten in de circulaire economie een tweede leven te geven, verleng je de ‘product lifecycle’. Daar komt steeds meer aandacht voor.”
Als tweede reden zijn er volgens hem de laatste jaren obstakels in de ‘supply chain’ gekomen. “Nieuw is niet altijd snel leverbaar, dus ‘gebruikt’ is een goed en vaak betrouwbaar alternatief.”
Daarnaast is er in zijn ogen een steeds grotere acceptatie voor het online veilingprincipe, waarbij “op transparante wijze voor elke koper en verkoper de meest optimale, marktconforme prijzen worden gerealiseerd”.
“Door de krachten van beide bedrijven te bundelen staan we sterker om de uitdagingen die deze groei met zich meebrengt aan te gaan”, zegt Samsom. Integratie van de twee organisaties resulteert volgens hem in een aanzienlijke efficiencyslag.
Gekozen voor Troostwijk Auctions
De keuze voor Troostwijk Auctions in Amsterdam is ingegeven door het feit dat Troostwijk al sinds 1930 actief is op de veilingmarkt en internationaal een grote bekendheid geniet.
Het samenvoegen van de ‘seller’- en ‘buyer’-bases van beide bedrijven zorgt voor een optimaal functionerend platform, stelt het moederbedrijf.
Voor verkopers betekent dit een breder platform met nog meer (internationale) bieders, met meer traffic wat tot een hogere conversie zal leiden. Voor kopers betekent dit een veel groter en gevarieerder aanbod.
Zeer snel te integreren
Het door TBAuctions in eigen huis ontwikkelde online veilingplatform Atlas maakt de integratie zeer snel realiseerbaar. Beide bedrijven maken al gebruik van dit geavanceerde platform.
Troostwijk is van oudsher actief in onder andere metaalbewerking, transport & logistiek, bouw & constructie en agri. Na de integratie zal de focus van Troostwijk hierop blijven.
Relevante gebruikte consumentengoederen zullen deel uitmaken van het verruimde aanbod. “Het aanbod van producten uit faillissementen blijft onverminderd groot en onderscheidend.”
Lees ook:
TBAuctions (Troostwijk) naar Castik Capital (25 november 2021)
‘Succesvol blijven en slimmer produceren’ (14 mei 2021)
BVA Auctions en Troostwijk fuseren (7 juni 2018)