Nieuws

Lasvervormingen treden vooral op bij dunwandige constructies. Welke lasser kent dit probleem niet? Er zijn een aantal methoden ontwikkeld om lasvervormingen te beperken of na het lassen op te heffen. Die methoden vragen echter veel tijd en zijn daardoor kostbaar. Actieve koeling biedt ook een oplossing.

Het beperken van lasspanningen kan knikvervorming kan voorkomen. Een relatief onbekende techniek voor het beperken van de lasspanningen is actieve koeling. In deze techniek wordt gebruik gemaakt van een koelbron die achter de lastoorts is geplaatst en met de toorts meeloopt. Deze relatief onbekende techniek is in 1993 gepatenteerd door Qiao Guan (China) en die heeft de techniek gedoopt tot: Dynamically Controlled Low Stress No Distortion welding, of afgekort: DC-LSND lassen. Hoewel de techniek van actieve koeling tijdens het lassen nog jong en volop in ontwikkeling is, zijn de resultaten veelbelovend: knikvervorming kan worden voorkomen door toevoeging van een actieve koelbron tijdens het lassen. Voorkomen moet wel worden dat de actieve koelbron de lasboog gaat beïnvloeden.

Guan heeft al in 1993 aangetoond dat actieve koeling de knikvervorming van gelaste platen kan voorkomen. Toch wordt dit proces nog niet toegepast in de industrie. Een goede oplossing vinden voor de actieve koeling, waarbij de koeling de lasboog niet gaat beïnvloeden is alles behalve gemakkelijk. Daarnaast wordt ook de invloed van de koelbron op de lasspanningen nog niet goed begrepen. Met andere woorden lassen met actieve koeling is een complex proces.

Binnenkort in Metaal Magazine in een artikel meer informatie over actieve koeling om vervormingen tijdens het lassen te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven