Ga naar hoofdinhoud

Acht JSF-overeenkomsten voor Nederland

De Nederlandse bedrijven Fokker, Thales, Aeronamic en KMWE hebben nieuwe overeenkomsten weten te sluiten voor de levering van onderdelen van de JSF (F-35 Lightning II). De vier bedrijven hebben vandaag in totaal acht overeenkomsten getekend met LockheedMartin, Northrop Grumman, Pratt & Whitney en Honeywell

Thales en Aeronamic zijn nieuw in het JSF-project. Thales tekende een MoU dat uitzicht biedt op de levering van onderdelen  voor de hypermoderne vuurleidingsradar van de JSF produceren. Aeronamic heeft een contract voor de levering van het zogenoemde Air Management Turbo Machinery System voor de energievoorziening aan boord van het toestel. 

 JSF

De vandaag getekende overeenkomsten vertegenwoordigen zo’n 1 miljard dollar aan concrete opdrachten en nog eens 3 miljard dollar aan potentiële omzet. Dit samen staat gelijk aan werkgelegenheid voor ongeveer 500 mensen op jaarbasis. NIFARP-leden verwachten gedurende de gehele productie- en onderhoudsfase 4000-6000 mensen aan het werk te zetten.

 

Eerdere contracten

In een aantal gevallen gaat het bij de nieuwe overeenkomsten om de bestendiging en concretisering van eerdere contracten. Zo zien Fokker Elmo (bekabeling) en Fokker Aerostructures (deuren in de romp en kleppen aan de voor- en achterkant van de vleugels) en Fokker Landing Gear (vanghaak)  hun eerdere overeenkomsten voor de aanloopproductie van de JSF verlengd en het uitzicht op opdrachten tijdens de serieproductie geconcretiseerd.

 

Direct contract 

Het MKB metaalbedrijf KMWE gevestigd in Eindhoven was al onderaannemer voor Fokker en Fokker Landing Gear, maar heeft nu een eigen, direct contract  weten binnen te halen. KMWE gaat in de komende vijf jaar onderdelen en samenstellingen produceren en samenbouwen voor de rompsectie, die direct aan Lockheed Martin zullen worden toegeleverd. 

 

Radar

Thales Nederland tekent een overeenkomst die mogelijk uitzicht biedt op de productie van componenten voor de stroomvoorziening van radar van de F-35. De radar is een essentieel onderdeel van het wapensysteem en wordt gezien als het neusje van de zalm op zijn gebied. Aeronamic was al enige tijd in gesprek met LockheedMartin en is er nu in geslaagd om de offerte met de beste kwaliteit/prijs verhouding neer te leggen voor werk aan het energievoorzieningssysteem van de JSF.

 

 

Straalpijp

Fokker Aerostructures heeft ook een nieuwe opdracht ontvangen, van motorenfabrikant Pratt & Whitney. Nederlands oudste vliegtuigbouwer gaat onderdelen voor de verstelbare straalpijp van de JSF leveren, die ervoor zorgen dat het vliegtuig sneller en langzamer kan vliegen.

 

Toevallig

“Het is enigszins toevallig dat deze overeenkomsten ongeveer samenvallen met het kabinetsbesluit om een tweede testtoestel aan te schaffen. En toch is er een duidelijk verband tussen het niveau waarop Nederland blijft deelnemen aan het JSF-programma en de kansen voor onze industrie. De voorkeur zal uitgaan naar bedrijven uit landen die blijven meedoen. In die context echter, moeten we wedijveren met de beste toeleveranciers uit andere partnerlanden, waaronder de VS en Groot Britannië. Dat maakt de prestatie van de Nederlandse bedrijven extra noemenswaardig. De JSF wordt industrieel gezien een steeds groter succes- en dat is goed voor de werkgelegenheid en de innovatiekracht in Nederland”, stelt Erick Vink, voorzitter van NIFARP, het platform van bedrijven die betrokken zijn bij de vervanging van de F-16.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven